Codex Innsikt
Vi vil dele tips og råd om problemstillinger med tema i grenseland mellom jus og økonomi.
Vi tar opp spørsmål og utfordringer knyttet til lover og regler som får konsekvenser for din organisasjon.
Spredningen av koronaviruset fører med seg mange juridiske utfordringer, og reiser vanskelige spørsmål.
Codex Advokat ønsker å gi deg minst én bekymring mindre. Vi er her for deg som arbeidsgiver og næringsdrivende og har derfor opprettet en FAQ-side som oppdateres jevnlig med nye spørsmål og svar om koronaviruset.
Arbeidsrett:
Forretningsjus:
Entreprise:
Husleie:
Juridisk bistand:
På grunn av koronaviruset opplever bedrifter et drastisk markedssvikt. De offentlige tiltakene som er gjort har ført til manglende vareleveringer, færre besøkende og færre oppdrag for mange bedrifter. Dette har også gitt grunnlag for permittering av ansatte, ettersom arbeidstakerne ikke kan sysselsettes.
Regjeringen vedtok 20.03.20 derfor en krisepakke. Endringene er ment å vare ut 2020.
Krisepakken dekker blant annet følgende områder:
Vi har skrevet en artikkel som oppsummerer de viktigste lovendringene som er blitt vedtatt.
De offentlige tiltakene som er gjort, slik som for eksempel hjemmekontor og stenging av skoler og barnehager, har medført store konsekvenser for både næringsdrivende og privatpersoner. Mange bedrifter har fått nedgang i omsetninger og arbeidsoppgaver på grunn av koronaviruset, og har derfor sett seg nødt til å måtte permittere ansatte. Dette medfører mange usikkerheter for de som blir permittert.
I forbindelse med koronaviruset har Stortinget og regjeringen besluttet å gjøre midlertidige endringer i permitteringsreglene.
Kjenner du til reglene rundt sykemelding og sykepenger i forbindelse med koronaviruset?
Du kan ha rett på sykemelding som følge av koronaviruset dersom du:
Dersom du likevel har mulighet til å jobbe, for eksempel ved å ta i bruk hjemmekontor, og det er helsemessig forsvarlig, har du imidlertid ikke rett på sykemelding.
Norske myndigheter har kommet med en rekke smittevernråd i forbindelse med utbruddet av koronaviruset. For arbeidsgivere og arbeidstakere har regjeringen blant annet oppfordret til hjemmekontorløsninger. Dette er for å begrense faren for smitte. Det gjelder for de arbeidsplassene det er praktisk mulig med hjemmekontor.
Når en bedrift går konkurs, skal dens eiendeler fordeles på kreditorene. Men hvilke rettigheter har du som arbeidstaker?
Det er ikke usannsynlig at arbeidsgiver ikke har mulighet til å betale lønn og feriepenger ved konkurs, men lønnskravet er likevel fortrinnsberettiget blant kreditorene. I tillegg sikrer statens lønnsgarantiordning vederlag bedriften skylder – innenfor visse begrensninger. Du har også krav på opptjente feriepenger fra året før, samt inntil, kursåpning.
Som arbeidstaker er det viktig at du fremsetter krav om lønn så raskt som mulig etter konkursåpning. Her må også nødvendig dokumentasjon legges ved.
I forbindelse med koronaviruset har det oppstått visse endringer i skattereglene. Dette gjelder for både personlig næringsdrivende, aksjeselskap, arbeidsgiver og personlig skattytere.
Oppdatert 20.4: Selskaper og næringsdrivende får utsatt frist med levering av skattemeldingen for inntektsåret 2019 fra 31.05.2020 til 31.08.2020. Fristen 31.08.2020 er endelig, det vil si at det ikke vil være mulig å få ytterligere utsettelse.
Vi har skrevet en artikkel som gir deg en innføring i de viktigste endringene som du bør være klar over.
På grunn av koronaviruset har norske myndigheter iverksatt strenge tiltak og restriksjoner. Dette har skapt akutte problemer for mange bedrifter.
Vi har skrevet en artikkel om hvordan du best kan sikre selskapet i ekstraordinære situasjoner. Vi har også utarbeidet en handlingsplan som kan gjennomføres.
De nasjonale tiltakene for å begrense smittespredning av koronaviruset har særlig påvirket gründere, start-ups og innovasjonsbedrifter. Bedrifter som er i oppstartsfasen er i utgangspunktet mer utsatt, og opplever derfor store utfordringer på grunn av koronaviruset. På grunn av dette justerer nå Innovasjon Norge sine tilbud til gründere, start-ups og innovasjonsbedrifter.
Innovasjon Norge tilbyr blant annet:
Vi har skrevet en artikkel som redegjør for de ulike støttemulighetene Innovasjon Norge gir, samt deres justerte tilbud i forbindelse med koronaviruset.
Er du arrangør i frivillighets- og idrettssektoren som må avlyse, stenge eller utsette et arrangement grunnet koronaviruset kan du frem til 21. april søke om kompensasjon for økonomisk tap i forbindelse med at arrangementet ikke kan gå som planlagt.
Dersom din bedrift har rett til tilskudd, hvordan søker man om dette? De nye reglene er sammensatte
Hvem som får tilskudd, avhenger blant annet av om bedriften har hatt et omsetningstap og om denne skyldes Covid-19. I tillegg må omsetningstapet, sammenlignet med en beregnet normalomsetning for den aktuelle måneden, utgjøre minst 20 prosent i mars og 30 prosent i april og mai.
Oppfyller bedriften vilkårene for de nye reglene, må man videre se på hvor mye tilskudd man har krav på. Støttebeløpet beror blant annet på om virksomheten er stengt av staten eller ikke. Vi har ramset opp vilkårene, samt hvordan støttebeløpet beregnes, i artikkelen nedenfor.
Utgangspunktet i norsk kontraktsrett er at avtaler skal oppfylles av begge parter. Dersom en av partene ikke overholder sine forpliktelser, regnes dette som et kontraktsbrudd, og parten vil bli holdt erstatningsansvarlig. Men hva skjer dersom partene ikke klarer å overholde sine forpliktelser på grunn av koronaviruset? Vil det kunne bli gitt fritak fra oppfyllelse av kontrakten?
Spørsmålet blir hvorvidt koronaviruset er å anse som en force majeure-hendelse. Det er liten tvil om at koronaviruset er en ekstraordinær situasjon som ligger utenfor partenes kontroll, og som dermed vil kunne frita din bedrift fra kontraktsforpliktelser, og fra et erstatningsansvar for motpartens tap.
Vi har skrevet en artikkel hvor vi har valgt ut noen aktuelle problemstillinger knyttet til avbestilling, manglende betaling og leveranse på grunn av koronaviruset, og hvilke regler som fortsatt må følges.
«Force majeure» er fransk og betyr «massiv kraft». Dette er en vanlig klausul i norske kontrakter, og inntrer ved ekstraordinære hendelser eller omstendigheter som er utenfor kontraktspartenes kontroll. Eksempler på dette er krig og naturkatastrofer.
Ved en force majeure-hendelse vil én eller begge parter bli hindret fra å gjennomføre sine forpliktelser på grunn av omstendighetene. Vanligvis vil dette være et kontraktsbrudd som utløser et erstatningsansvar. Ved en force majeure-hendelse vil derimot én eller begge parter bli fritatt fra ansvar for mislighold, og partenes plikter vil suspenderes inntil videre.
World Health Organization (WHO) har erklært spredningen av koronaviruset som en pandemi. Spørsmålet er da: Kan virusutbruddet klassifiseres som en force majeure-hendelse?
På grunn av koronaviruset har mange næringsdrivende mistet inntektsgrunnlaget sitt. Dette fører igjen til at husleien ikke kan betales. Det vil da være en mulighet å avtale en reduksjon i husleien, og enkelte utleiere gir også et totalt leiefritak i en avtalt periode. Men hvordan skal utleier da forholde seg til rapportering av merverdiavgift på husleien?
Vi har skrevet en artikkel som tar for seg nettopp denne problemstillingen.
Eksistensen av en force majeure-hendelse som koronautbruddet/myndighetens vedtak som følge av utbruddet, er ikke i seg selv tilstrekkelig til å påvirke partenes forpliktelser under en kontrakt.
Force majeure-hendelsen må vanskeliggjøre/umuliggjøre partens oppfyllelse av kontraktsforpliktelsen hvis den skal påvirke forpliktelsene.
Dersom myndighetenes krav umuliggjør leietakers drift, plikter denne ikke å overta lokalene. Tilsvarende gjelder dersom gårdeier innfører begrensninger som umuliggjør leietakers virksomhet.
Force majeure er en vanlig kontraktsklausul som i utgangspunktet er ment for å løse én eller begge parter fra erstatningsansvar ved kontraktsbrudd på grunn av en force majeure hendelse. Mange næringsleiekontrakter har en bestemmelse om force majeure, men etter rettspraksis kan også regelen om force majeure gjøres gjeldende der det ikke er avtalt, da det anses som en allmenn kontraktsrettslig regel.
Om man kan komme seg ut av leieavtalen på grunn av force majeure er derfor avhengig av flere forhold.
For det første må man undersøke om det er avtalt en force majeure klausul i kontrakten, og hva som i så fall står der. Vanligvis innebærer force majeure klausuler at partene kan heve leieforholdet ved en force majeure hendelse uten å pålegges erstatningsansvar. Det er også etter en konkret vurdering av klausulen mulig å si seg løs fra kontrakten på grunn av force majeure selv om dette ikke er avtalt, all den tid dette er en alminnelig kontraktsrettslig regel.
For det andre må det også foreligge en force majeure hendelse. Det vil si en hendelse som er utenfor kontraktspartens kontroll, som ikke kunne tas i betraktning på avtaletidspunktet og som gjør det urimelig byrdefullt for parten å oppfylle. Dersom det er avtalt noe om force majeure i kontrakten, må man se hen til hva som er satt som terskel her. Som oftest er det en veldig høy terskel for når noe anses som en force majeure hendelse. Selv om en virksomhet har mistet omsetningen sin på kort tid på grunn av offentligrettslige reguleringer, betyr ikke dette nødvendigvis at det foreligger en force majeure hendelse. Betalingsmulighet er som utgangspunkt ansett for å være et forhold innenfor kontraktspartens kontroll, ettersom kontraktsparten kan ta opp lån for å innfri sin betalingsforpliktelse.
Hvilke regler som gjelder for partenes adgang til å si opp leiekontrakten, beror på hva som er avtalt. Husleieloven legger opp til to løsninger, 1) at en kontrakt er oppsigelig med en fastsatt oppsigelsestid eller at 2) kontrakten er uoppsigelig for et bestemt tidsrom.
Dersom ikke noe er avtalt, er utgangspunktet at kontrakten er oppsigelig med tre måneders oppsigelsestid. Men som oftest er oppsigelsesadgangen regulert i kontrakten. Så fremt det står at kontrakten kan sies opp, eller det ikke er avtalt at den ikke kan sies opp, kan den fritt sies opp av partene.
Selv om man sier opp en kontrakt på grunn av corona-krisen, må leietaker betale husleie i oppsigelsestiden. Dersom man skal ha rett til å si opp kontrakten med umiddelbar virkning og uten plikt til å betale husleie i oppsigelsestiden, må det foreligge en force majeure hendelse som er beskrevet i avsnittet over som fritar parten for sine videre plikter etter kontrakten.
For det tilfellet at det er avtalt at kontrakten er uoppsigelig for et konkret tidsrom, og at man nå i disse corona-tider ikke kan si opp kontrakten, kan man bare komme seg ut av kontrakten ved på å påberope seg force majeure. Altså at det har inntruffet en hendelse utenfor partens kontroll som gjør det urimelig byrdefullt å oppfylle kontraktens plikter, og derfor gir parten rett til å si seg løs fra avtalen uten videre ansvar for erstatning eller husleie.
Ja. Av denne grunn vil plikten til å betale leie ikke påvirkes av koronautbruddet. Det har ikke blitt vanskelig/umulig for pengedebitor/leietaker å gjennomføre den faktiske betalingen som følge av korona. Korona kan medføre at leietaker får problemer med å betale, men slike betalingsproblemer likestilles rettslig sett med øvrige betalingsproblemer og fritar ikke fra betalingsplikt.
Nei. Kommersielle hensyn kan i enkelte tilfeller medføre at kreditor/utleier gir betalingsreduksjon/betalingsutsettelse. Dette er imidlertid ingen rett for leietaker, men en ren kommersiell vurdering hos utleier. Det er hjemmelsgrunnlag i norsk rett for å lempe / revidere / sette til side avtaler dersom det inntreffer omstendigheter som alvorlig og vesentlig endrer partenes forutsetninger (herunder f.eks. læren om bristende forutsetninger eller avtalelovens § 36).
Vi tror det ennå er for tidlig til å konkludere om slike regler vil kunne komme til anvendelse. Men det kan ikke utelukkes at det vil bli innført tiltak som vil representere en relevant force majeure-hendelse for leietakere.
Det er i husleieloven hjemmel for at leieplikt kan suspenderes dersom offentlige vedtak hindrer avtalt bruk av leide lokaler (husleielovens § 5-7, 3. ledd). I næringsforhold kan denne fravikes ved avtale, noe som ikke er vanlig – rett og slett fordi situasjonen vi nå står i ikke er noe mange forutså ville komme.
I slike tilfeller vil leietaker kunne kreve husleiestopp ved at lokalet ikke stilles til rådighet for den bruk som var forutsetningen ved inngåelse av leiekontrakten.
Tilsvarende gjelder der gårdeiere stenger lokaler utover de begrensninger myndighetene har satt, slik at leietaker mister den tilgang leietaker i en normalsituasjon har.
Ja, alle som blir rammet økonomisk og som får problem med betale sine løpende forpliktelser må ta kontakt med utleier og forhandle om utsatt leie/leiereduksjon.
Det siste blir gjerne løsningen dersom den økonomiske krisen blir langvarig. Utleier vil være tjent med dette da alternativet kan være konkurs. Ved konkurs fristilles leietaker fra leiekontrakten.
Codex Advokat har opprettet et juridisk innsatsteam i forbindelse med koronaviruset. Teamet har juridisk ekspertise fra alle våre fagområder, og er klare for å hjelpe deg med spørsmål du måtte ha.
Ta kontakt med kundesenteret vårt for en uforpliktende samtale. De kan sette deg i kontakt med en advokat, eller med innsatsteamet vårt.
Vårt juridiske innsatsteam i forbindelse med koronaviruset består av følgende advokater:
Omorganisering, skatt og selskap |
|
Arbeidsliv og HR |
|
Arbeidsliv og HR |
|
Arbeidsliv og HR |
|
Eiendom, leiekontrakter og entreprise |
|
Forsikring og erstatningsrett |
|
Kontrakter, oppkjøp og fusjoner |
|
Kommersielle kontrakter, IT-kontrakter, IPR, forhandlinger og tvisteløsning |
|
Kommersielle kontrakter, IT-kontrakter, IPR, forhandlinger og tvisteløsning |
Codex Advokat har lansert en hjelpetelefon for næringsdrivende som har juridiske spørsmål om koronaviruset.
Ringer du oss, vil du bli satt i kontakt med juridisk ekspertise, som vil gjøre sitt beste for å hjelpe deg.
Vi har opprettet en FAQ-side i forbindelse med koronaviruset også for deg som er arbeidstaker og privatperson.
Vi vil dele tips og råd om problemstillinger med tema i grenseland mellom jus og økonomi.
Vi tar opp spørsmål og utfordringer knyttet til lover og regler som får konsekvenser for din organisasjon.