Koronaviruset – Tiltak for å støtte gründere og innovasjonsbedrifter
Koronaviruset – Tiltak for å støtte gründere og innovasjonsbedrifter
Av: Codex Advokat
Det er iverksatt strenge nasjonale tiltak for å begrense smittespredning av koronaviruset (Covid-19). Slike tiltak påvirker særlig gründere, start-ups og innovasjonsbedrifter, hvor mange gründere har investert alt de har i bedriften. Bedrifter i oppstartfasen er ofte svært sårbare i utgangspunktet, og flere tusen bedrifter opplever nå store utfordringer som følge av den pågående krisen.
Innovasjon Norge justerer sine tilbud som følge av koronaviruset
Innovasjon Norge har nå justert sine tilbud for å imøtekomme de utfordringene utsatte bedrifter opplever som følge av koronaviruset (coronaviruset). De har også justert sine interne rutiner, slik at søknader vil bli behandlet raskere.
Et av tiltakene Innovasjon Norge har tatt i forbindelse med korona, er å sette ned rentene på lavrisikolån med 1 prosentpoeng, og risikolån med 1,25 prosentpoeng. Dette inkluderer Innovasjonslån og Oppstartlån. Det vil også bli stilt lavere krav til sikkerhet ved etableringen av slike lån enn det som vanligvis kreves. I tillegg vil det bli gitt større bidrag til finansiering.
Hva gjelder kommersialiseringstilskudd, økes andel tilskudd som Innovasjon Norge kan gi fra 50 % til 75 % av totale kostnader. Det åpnes her for en høyere andel interne kostnader, slik som lønn. Kravet til annen kapital reduseres dermed betydelig.
Mens oppstartlån fra Innovasjon Norge tidligere har vært maksimalt 1,5 millioner kroner, økes dette nå til 2 millioner kroner. Det vil likevel ikke stilles økte krav til kausjon eller egenkapital. De eksisterende kravene vil imidlertid fortsatt gjelde. Det tilbys også 5 måneders rentefritak for både eksisterende og nye oppstartlån.
Videre vil oppstartlånene være avdragsfrie i fire år. Start-ups som har mottatt kommersialiseringstilskudd vil få mulighet til å motta oppstartlån i tillegg, i motsetning til den tidligere ordningen, hvor bedrifter kun har fått mulighet til å motta støtte fra én av ordningene.
Innovasjon Norge har også forenklet søknadsprosess om avdragsutsettelse, hvor det innvilges ett års avdragsutsettelse.
I tillegg åpner Innovasjon Norge for forprosjekter innenfor Miljøteknologiordningen og Innovasjonskontrakter. Bidragskravet fra pilotkunder i forbindelse med Innovasjonskontrakter vil også halveres.
Videre åpnes det for at bedrifter som opplever forsinkelser i forbindelse med gjennomføring av prosjekter, får utvidet tid til å ta stilling til tilsagn om finansiering. Fristene for utbetaling kan også forlenges.
Hvilke støtteordninger for gründere, start-ups og innovasjonsbedrifter tilbyr Innovasjon Norge?
Oppstartlån
Oppstartlån kan brukes til å finansiere selskapers utvikling og forberedelser til vekst. For å ta i bruk denne ordningen, kreves det at bedriften er registrert som et AS, er yngre enn fem år og jobber med et innovativt prosjekt med særlig vekstpotensial som har mulighet til å lykkes internasjonalt. I tillegg må bedriften kunne dokumentere at den har et betalingsvillig marked og har planer om videre utvikling, samt kompetansen til å gjennomføre slik utvikling.
For å få et oppstartlån fra Innovasjon Norge, kreves det at privat kapital tilføres selskapet samtidig. Lånet kan utgjøre opptil to tredjedeler av selskapets kapitalbehov, og maksimum 2 millioner kroner. Dersom bedriften skal låne 2 millioner, må det altså tilføres 1 million i privat kapital.
Kommersialiseringstilskudd
Bedrifter kan søke om kommersialiseringstilskudd dersom de har et innovativt prosjekt med et betydelig vekstpotensial i internasjonale markeder. Bedrifter under 3 år prioriteres. Det kreves at bedriften har avklart markedet, og har testet produktet mot reelle kunder. Tilskuddet er ment for å delfinansiere videreutvikling av bedriftens forretningsmodell.
Innovasjonslån
Innovasjonslån kan brukes til kommersialisering av nye prosjekter, samt til å styrke arbeidskapital, vekst og internasjonalisering. Selv om lånet i utgangspunktet er ment for små og mellomstore bedrifter, kan også store bedrifter utnytte tilbudet. Tilbudet er imidlertid ikke tilgjengelig for påbegynte prosjekter.
Innovasjon Norge finansierer vanligvis opptil 50 % av kapitalbehovet. Tilbudet kan tilbys i kombinasjon med lavrisikolån fra Innovasjon Norge. Det er også mulig å få betingede innovasjonslån, hvor det kan gis ettergivelsesadgang på inntil 50 % dersom prosjektet mislykkes. Ved slike lån vil Innovasjon Norge kunne kreve avkastning knyttet til prosjektets suksess. Slik avkastning vil i så fall gå ut over den vanlige renten.
Lavrisikolån
Innovasjon Norge kan vanligvis finansiere opptil 50 % av bedriftens kapitalbehov med lavrisikolån. Lånet er fleksibelt, hvor løpetid tilpasses bedriftens behov. Lånet gis hovedsakelig til små og mellomstore bedrifter, men kan også gis til store bedrifter. Lånet er tilgjengelig for bedrifter over hele landet, og i alle næringer. Lånet gis imidlertid kun til bedrifter med tilfredsstillende økonomi, og som kan gi sikkerhet i form av pant, internasjonalisering og utviklingsaktiviteter.
SkatteFUNN
Man kan søke om støtte fra SkatteFUNN dersom man skal utvikle nye eller bedre varer, tjenester eller produksjonsprosesser, og man har et målrettet og avgrenset prosjekt for å oppnå dette. Det kreves at prosjektet skal fremskaffe ny kunnskap og/eller nye ferdigheter i forbindelse med denne utviklingen, og at bedriften har nytte av resultatet. Ordningen går ut på at bedrifter kan få opptil 19 % av prosjektkostnadene som skattefradrag. Det er imidlertid ikke et krav om at bedriften betaler skatt. Bedrifter som ikke betaler skatt vil få støtten utbetalt fra Skatteetaten gjennom skatteoppgjøret.
Kontantstøtte til bedrifter i forbindelse med koronaviruset
For de bedriftene som opplever at inntektene faller brått, vil uunngåelige faste utgifter slik som eksempelvis husleie og forsikring kunne føre til mangel på likviditet. Regjeringen har derfor besluttet å dekke deler av disse kostnadene, for å øke sjansen for at bedriftene skal komme seg igjennom krisen. Denne ordningen fungerer som en salgs kontantstøtte.
Bedrifter må kunne dokumentere et omsetningstap på minst 30 prosent per måned (20 prosent i mars), for å kunne få støtte ved denne ordningen. Bedrifter vil imidlertid ikke få dekket alle faste utgifter, men bedrifter som er pålagt å holde stengt vil få dekket en høyere andel.
Grunnlaget for støtten blir beregnet ut ifra omsetningsfallet i prosent multiplisert med faste kostnader etter en evt. egenandel er trukket fra de faste kostandene. Egenandelen for bedrifter som ikke er pålagt å holde stengt vil være NOK 10 000,- hver måned.
Omsetningstapet skal beregnes ut ifra omsetningen den samme måneden i 2019, eller evt. gjennomsnittsomsetningen i januar og februar 2020 dersom bedriften ikke var i virksomhet på det tidspunktet i 2019.
Bedrifter som er pålagt å holde stengt vil motta et beløp tilsvarende 90 prosent av støttegrunnlaget. Andre bedrifter vil motta 80 prosent. Maksimalt støttebeløp er satt til 30 millioner kroner.
Det er imidlertid foreslått at en rekke virksomheter er unntatt fra ordningen, herunder private barnehager som har egen støtteordning, foretak som er under konkursbehandling, foretak uten aktivitet eller foretak uten ansatte med mindre det er et enkeltmannsforetak hvor dette er innehaverens primære inntektskilde.
Bedrifter må selv søke om støtte, og vil være ansvarlig for at opplysningene som oppgis er korrekte. Midlene som blir tildeles må brukes i samsvar med ordningen. Støtten vil settes direkte inn på bedriftens konto. Ordningen er midlertidig, og skal foreløpig gjelde ut mai.
Søknadsportalen for kontantstøtte er planlagt åpnet den 17. april 2020. Revisorforeningen har lagt frem en rekke forslag til hva du kan gjøre allerede nå, for å forberede deg slik at søknaden kan leveres inn så raskt som mulig.
Codex Advokat har opprettet tverrfaglige innsatsteam i forbindelse med koronaviruset. Teamene har betydelig praktisk erfaring i arbeidsrett, selskapsrett, skatterett og kontraktsrett. Vi kan blant annet bistå i forhandlinger med banker, kredittinstitusjoner, leverandører og tilsvarende. Våre team kan også bistå med rådgiving rundt tiltakene iverksatt for å støtte gründere, start-ups og innovasjonsbedrifter, samt strategier for kostnadskutt og andre tiltak for å sikre bedriften så godt som mulig.