Sist oppdatert: 31.03.20
Hva er force majeure?
World Health Organization (WHO) har erklært spredningen av koronaviruset som en pandemi. Et av spørsmålene som nå melder seg er hvorvidt virusutbruddet også kan klassifiseres som en force majeure-hendelse (FM).
Force majeure er en utbredt klausul i kontrakter som typisk inntrer når en ekstraordinær hendelse eller omstendigheter utenfor partenes kontroll, slik som flom, krig, opprør og naturkatastrofer, hindrer én eller begge parter i å gjennomføre sine forpliktelser som er foreskrevet i kontrakten. Virkningen av en slik hendelse vil i utgangspunktet være at hendelsen fritar én eller begge parter fra ansvar for mislighold, samt at partenes plikter suspenderes inntil videre.
Koronaviruset: Kan det kvalifiseres som en force majeure-hendelse?
Spørsmålet blir i hvilken grad koronaviruset som nå rammer verden oppfyller betingelsene for å kunne kvalifisere som en force majeur-hendelse. Dette vil bero på en sammensatt og skjønnsmessig helhetsvurdering, hvor flere momenter vil kunne spille inn. Blant annet vil svaret avhenge av hvilket samfunns- eller næringsområde man befinner seg innenfor. I kommersiell sektor har allerede flere selskaper begynt å klassifisere koronaviruset som en FM-hendelse. Blant annet har flere kinesiske selskaper som nå sliter med å oppfylle sine avtaleforpliktelser, begynt å erklære force majeure som svar på vanskene de står overfor.
Hvor inngripende konsekvenser koronaviruset får for å kunne oppfylle partenes forpliktelser, vil også kunne spille inn. Det er imidlertid ikke et vilkår om at force majeure gjør oppfyllelse umulig, så lenge oppfyllelse blir urimelig tyngende. Vær også oppmerksom på at ofte vil hva som skal klassifiseres som FM være direkte regulert i kontrakten. Det er derfor avgjørende å ha oversikt over egne kontrakter og hvilke bestemmelser som regulerer slike ekstraordinære hendelser som vi nå står overfor.
Juridisk bistand i forbindelse med koronaviruset
Uansett er det viktig at den som rammes av force majeure må varsle den andre parten om dette innen rimelig tid. Det kreves ofte at slikt varsel også skal gis når force majeure-situasjonen opphører. Unnlatt varsel kan føre til erstatningsansvar eller at den forpliktede mister retten til å påberope seg force majeure.
Codex Advokat kan bistå deg, og har satt opp en juridisk hjelpetelefon for bedrifter og privatpersoner som har bekymringer. Her kan du eller din bedrift få råd og hjelp med juridiske problemstillinger vedrørende koronaviruset.