Sist oppdatert: 20.04.20
For aksjeselskap
Selskaper får utsatt frist for innbetaling av forskuddsskatt for 2. termin til 1. september 2020. Fristen er i utgangspunktet 15. april. Det vil i utgangspunktet ikke påløpe rente som følge av utsettelsen. Det er imidlertid gitt noen særlige regler vedrørende renteberegning ved det endelige skatteoppgjøret.
Utsettelsen gjelder også finansskatt, men bare for den delen som omfatter finansskatt på overskudd. Om utsettelse av finansskatt som gjelder lønn, se nedenfor om arbeidsgiveravgift.
Aksjeselskaper gis adgang til å tilbakeføre underskudd i 2020 mot overskudd i 2018 og 2019. Ordningen gjelder alle underskudd, både det som oppstår i virksomhet og passiv kapitalforvaltning.
Fradragsbeløpet er begrenset til kr. 30 millioner, og beregnes med en skattesats på 22 %. Det betyr at selv om skattesatsen for selskapet var 23 % i 2018, er det av praktiske hensyn foreslått at fradraget begrenses til 22 %.
Tilgodebeløpet vil først bli utbetalt til bedriftene ved skatteoppgjørene i 2021. Det legges til grunn at en slik sikker refusjon gir positive likviditetsvirkninger for bedriften, slik at bankene i en overgangsperiode blir villige til å yte kortsiktige lån.
Oppdatert 20.4: Selskaper og næringsdrivende får utsatt frist med levering av skattemeldingen for inntektsåret 2019 fra 31.05.2020 til 31.08.2020. Fristen 31.08.2020 er endelig, det vil si at det ikke vil være mulig å få ytterligere utsettelse.
Særlig om aksjeselskap som oppløses ved fusjon/fisjon
Forslaget gir særlige regler for selskaper som har underskudd og som oppløses ved fusjoner og fisjoner i 2020. Utgangspunktet er at selskaper som oppløses ved fusjon og fisjon i underskuddsåret ikke vil omfattes av ordningen. I slike tilfeller kan det være aktuelt med tilbakeføring av underskudd etter de vanlige reglene for dette. Er fusjonen eller fisjonen skattefri, vil som utgangspunktet underskuddsposisjonen videreføres, og kan omfattes av ordningen i det overdragende/overtakende selskap.
Utsatt betaling av merverdiavgift
Fristen for innbetaling av merverdiavgift 14. april er blitt utsatt til 10. juni. Tiltaket vil bedre likviditeten til avgiftspliktige næringsdrivende i en periode, men det vil slå forskjellig ut hvor mye likviditetshjelp man får, avhengig av hvordan virksomheten er klassifisert merverdiavgiftsrettslig.
En sportsbutikk som er avgiftspliktig med 25 % får mer likviditetshjelp enn de som for eksempel driver med omsetning av matvarer (15 %) eller persontransport og hotellvirksomhet (12 %). Virksomheter som ikke oppkrever merverdiavgift i det hele tatt, eksempelvis eksportvirksomheter, leverandører av private helsetjenester, eiendoms- og finansbransjen og private undervisningsinstitusjoner, vil ikke få likviditetshjelp ved denne ordningen.
Redusert momssats
Regjeringen foreslo å sette ned momsen på persontransport, overnatting, allmennkringkasting, adgang til kino, museer, fornøyelsesparker og store idrettsarrangement, fra 12 % til 8 %, i en periode fra 20. mars til 1. november. Forslaget er enda ikke vedtatt i Stortinget, men skal behandles denne uken.
For arbeidsgivere
Det er viktig at a-meldingen blir levert innen fristene, og at det gis opplysninger om lønn, permitteringer, sykepenger og tilsvarende. De ansatte er avhengige av at arbeidsgivere rapporterer, fordi NAV blant annet bruker disse opplysningene i behandling av krav om sykepenger og dagpenger.
Fristene for innlevering av a-melding er den 5. hver måned. Skatteetaten har stoppet automatisk tvangsmulkt dersom du skulle levere etter fristen/levere med feil. I første omgang gjelder dette for a-melding med leveringsfrist 5. mars.
Det gis utsatt frist til 15. august for innbetaling av arbeidsgiveravgift for 3. termin. Denne terminen gjelder altså arbeidsgiveravgift for mars og april. Opprinnelig frist var 15. mai. Det betyr at arbeidsgiveravgift for 2. termin med forfall 15. mars følger opprinnelig forfallstidspunkt. Utsettelsen gjelder også finansskatt på lønnsdelen (5 %) for denne terminen.
NB: Husk å prioritere innbetaling av skattetrekket (forskuddstrekk) for ansatte til skattetrekkskonto. Det foreligger ikke noe forslag om å lempe på straffansvaret for unnlatt beregning og overføring til skattetrekkskonto.
For personlige næringsdrivende
Personlige næringsdrivende får utsatt frist for innbetaling av forskuddsskatt til 1. mai. Fristen var i utgangspunktet 15. mars. Du trenger ikke sende søknad. Har du innbetalt forskuddsskatten og ønsker å få den tilbake, kan du søke om dette hos kemneren/skatteoppkreveren.
Du kan også søke om endring av forskuddsskatten dersom forventet inntekt blir mindre enn det som fremgår som grunnlag for utskriving av forskuddsskatten.
Oppdatert 20.4: Selskaper og næringsdrivende får utsatt frist med levering av skattemeldingen for inntektsåret 2019 fra 31.05.2020 til 31.08.2020. Fristen 31.08.2020 er endelig, det vil si at det ikke vil være mulig å få ytterligere utsettelse.
For personlige skattytere
Er du rammet av inntektstap må du huske å endre skattekortet ditt. Da vil skattetrekket ditt bli satt ned.
Eiere (aksjonærer) av bedrifter som går med underskudd for inntektsåret 2020, kan få utsatt betaling av formuesskatt på aksjene for inntektsåret 2020. Du kan søke om ett års utsatt innbetaling av formuesskatten for inntektsåret 2020 når den forfaller til betaling i 2021.
Kan du sannsynliggjøre at virksomheten vil gå med underskudd i 2020, kan du også søke om fritak for forskuddstrekk eller forskuddsskatt for virksomhetsformue for de gjenstående betalingsterminene i 2020.
Særlig om lønnstakere med arbeidsforhold i utlandet og ettårsregelen
På grunn av koronakrisen har utenriksdepartementet oppfordret norske borgere i utlandet om å vende hjem. For de som følger denne oppfordringen, kan det være usikkert når oppholdet i utlandet vil gjenopptas.
For lønnstakere med arbeidsforhold i utlandet, og som i utgangspunktet kan kreve skatten nedsatt etter ettårsregelen, vil nå kunne få utvidet antall dager med opphold i Norge. Det følger av bestemmelsen at dersom du må oppholde deg i Norge på grunn av upåregnelige forhold som verken du eller din arbeidsgiver rår over, kan du oppholde deg i Norge inntil tre dager ekstra for hver hele måned du har arbeidet utenfor riket. Det innebærer at du kan oppholde deg i Norge inntil ni dager per hele måned du har arbeidet i utlandet. Det tillatte oppholdet i Norge kan tas ut samlet, og det er ikke et krav at du har opptjent dagene før du oppholder deg i Norge.
Vår vurdering er at de tre ekstra dagene per måned mest sannsynlig ikke vil rekke særlig langt, slik situasjonen nå er. Vi er ikke kjent med om det vil bli gitt ytterligere unntak, men vi antar at Finansdepartementet vil komme tilbake til dette.
Det er viktig å merke seg at det gjelder et unntak fra dette dersom du utfører arbeid i Norge mens du oppholder deg her. I så fall vil oppholdet i utlandet kunne anses avbrutt selv om du overholder reglene om oppholdsdager i Norge.
Pågående prosess om overføring av skatteoppkrever til skatteetaten utsettes
Etter planen skulle kommunen overføre skatteoppkreverfunksjonen til skatteetaten, og det var planlagt opplæring for 1000 medarbeider i begynnelsen av juni. Prosessen blir utsatt til høsten. Du må derfor fortsatt kontakte skatteoppkreveren ved spørsmål om betaling av skatt mv.