Dette får du vite om selskapsrett:
Hva er selskapsrett?
Selskapsrett er rettsregler som gjelder for selskaper, virksomheter og bedrifter.
Jusleksikon.no definerer selskapsrett som:
«[R]ettsregler som omhandler selskapets rettsstilling, regler om selskapets formue, gjeld, organisasjon, selskapsmedlemmenes rettsstilling, eierskifte, endring og opphør av selskapsforholdet.»
Hva sier aksjeloven?
Lov om aksjeselskaper, også kjent som aksjeloven, inneholder regler som gjelder for aksjeselskaper. Disse er gjerne betegnet AS, AL eller LL. Aksjeloven har først og fremst betydning for mindre selskaper.
Aksjeloven inneholder blant annet bestemmelser om lovens virkeområde og ansvarsbegrensninger, samt regler om stiftelse av aksjeselskap, selskapskapital, aksjeeiere og overgang av aksjer. Loven har 21 kapitler.
Hvilke aksjonærrettigheter har man etter aksjeloven?
Aksjeloven inneholder ingen spesifikke bestemmelser om hvilke rettigheter man har som aksjonær i et aksjeselskap. Aksjonærrettighetene må forstås ut fra de ulike bestemmelsene i aksjeloven.
Hvordan skriver man en god aksjonæravtale?
Dersom selskapet har flere aksjonærer, vil det være nødvendig med en god aksjonæravtale som ivaretar både selskapets og den enkelte aksjonærs interesser og behov. En aksjonæravtale kan blant annet regulere:
- Målsetningene til selskapet og aksjonærene
- Hva som skjer når en aksjonær selger aksjene sine
- Avtaler mellom aksjonærene og selskapet
- Sikre at utenforstående ikke får aksjer i selskapet
- Konsekvenser ved misligholdelse av avtalen
- Konfliktløsning
Hvilke eierandeler og rettigheter har aksjonærer?
Dersom du er aksjonær, eller vurderer å investere i et aksjeselskap, vil det være nødvendig å undersøke hvilke rettigheter du vil ha i selskapet. Hvor stor eierandel du har vil nemlig avgjøre hvilke eierfunksjoner du får i selskapet.
Nedsettelse av innbetalt aksjekapital
Aksjekapitalen i et selskap kan settes ned og utbetales skattefritt til aksjeeierne etter vedtak fra generalforsamlingen. Aksjekapitalens nedre grense er på kr. 30.000,-. Etter aksjeloven kan nedsettingsbeløpet brukes til:
- Dekning av tap som ikke kan dekkes på noen annen måte
- Utdeling til aksjeeierne, eventuelt sletting av selskapets egne aksjer
- Avsetning til fond som skal brukes etter generalforsamlingens beslutning
Overdragelse av aksjer
Ved overdragelse av aksjer i et aksjeselskap er det flere forhold som bør reguleres. Dersom ikke annet er avtalt, vil det være kjøpsloven som regulerer overdragelse av aksjer. Det er imidlertid fornuftig å inngå en særskilt kjøps- og salgsavtale for å sikre en vellykket og forutsigbar handel.
Insolvens og restrukturering
Dersom et aksjeselskap ikke lenger klarer å innfri sine økonomiske forpliktelser, må styret vurdere om det foreligger insolvens. Ofte vil en insolvensvurdering avhenge av hvorvidt selskapet vil kunne overleve økonomisk.
Restrukturering innebærer å kartlegge omfanget av de økonomiske problemene, samt vurdere hvilke løsninger som kan gi grunnlag for videre drift. Restrukturering er altså noe som gjøres for å forsøke å redde et selskap.
Emisjon
Emisjon er en form for finansiering som henter ny egenkapital. Emisjon innebærer utstedelse av verdipapirer, som i et aksjeselskap tilsvarer selve aksjene. Emisjon fører dermed til at aksjekapitalen øker.
Holdingselskap
Holdingselskap er et aksjeselskap som "holder" eller eier privataksjonærers investeringer fra eksterne selskaper. Det finnes både fordeler og ulemper ved å ha aksjene i et holdingselskap.
Har du spørsmål knyttet til selskapsrett? Snakk med oss.