Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Alle er avhengige av en vei for å komme seg til hytta eller huset. Det er imidlertid ofte slik at man ikke eier den veien man kjører på. Veien er da en del av noen andres eiendom. Da kan det lett oppstå konflikt. Hva har man egentlig rett til?
Veirett er:
Dersom du ikke eier veien du kjører på, må du ha en såkalt veirett for å lovlig kunne bruke veien.
En veirett kan for eksempel oppstå i forbindelse med at naboeiendommen mangler tilstrekkelig vei til sin eiendom. Naboen kan da hjelpe vedkommende ved å gi kjøreadkomst over sin eiendom.
En veirett kan oppstå på to måter, enten gjennom avtale eller gjennom hevd.
Som oftest oppstår en veirett gjennom en avtale med den som eier veien. En slik avtale vil som regel være tinglyst, og fremgå av grunnboken. Det finnes imidlertid også tilfeller hvor en slik avtale ikke er tinglyst. Også en slik avtale vil være gyldig, men mangler rettsvern.
En avtalebasert veirett kan også ha oppstått for lang tid siden, for eksempel gjennom utskiftning eller skylddelingsforretninger. Da kan det være vanskeligere å finne både avtaledokumentet, og å tolke innholdet i rettigheten.
En veirett kan også oppstå gjennom hevd, forutsatt at visse vilkår er oppfylte.
Vilkårene for oppfylt hevd er:
Merk! Flere eiere kan til sammen ha opparbeidet hevdstiden. Da må samtlige utøvere av hevdsretten ha vært i god tro om at de har innehatt retten.
Det finnes to typer hevd:
Slik hjelper vi deg:
Våre advokater bistår deg med å vurdere hvorvidt bruksrett til vei foreligger. |
Selv om partene har inngått en avtale og er enige om at det foreligger en veirett, kan det oppstå konflikter om hvem som har rett til å bruke veien og hvilken bruk som skal tillates.
For å finne ut av hvem og hvilken bruk som er festet, må man først se på stiftelsesgrunnlaget. For veirett som er hevdet, må man vurdere faktisk bruk av veien i hevdstiden.
Obs! Stiftelsesgrunnlaget kan være uklart, og i noen tilfeller finnes det ikke et klart stiftelsesgrunnlag, for eksempel en avtale. Det må da foretas en helhetsvurdering av hva bruksretten omfatter, hvor partenes felles oppfatning vil tillegges vekt.
Slik hjelper vi deg:
Våre advokater bistår med å tolke avtalen eller stiftelsesgrunnlaget, for å vurdere innholdet i veiretten. |
Når en eiendom deles, vil det være et spørsmål om de nye tomtene har en veirett på lik linje som eiendommen de deles fra.
Hovedregelen er at de fradelte eiendommene får den samme veiretten som den eiendommen de ble fradelt fra, med mindre noe annet følger av stiftelsesgrunnlaget.
Obs! Dersom utvidelse av veiretten fører til en urimelig og unødvendig skade eller ulempe (økt belastning) for den eiendommen veiretten hefter på, kan veirett til fradelte tomter ikke gis. Dette følger av servituttloven § 2. Veirett må da i tilfelle erverves gjennom ekspropriasjon, se veglova § 53.
Slik hjelper vi deg:
Dersom du ønsker en utvikling av tomten, bistår advokatene våre deg med å vurdere hvorvidt eksisterende veirett også kan brukes av nye boenheter. |
Veiretten over en annen eiendom kan (og bør) tinglyses. Den aktuelle veiretten tinglyses på den tjenende eiendommen. Rettigheten følger normalt eiendommen, ikke bruksrettshaver. Dette betyr at hvis tomten/eiendommen blir solgt, følger veiretten eiendommen, ikke personen. En privat avtale som kun forplikter spesifikke personer, kan ikke tinglyses.
Gjennom tinglysing blir veiretten ført inn i grunnboken til eiendommen, og blir sikret rettsvern.
Slik hjelper vi deg:
Våre advokater bistår deg med å utforme avtaler om veirett som tinglyses. |
Advokat og assosiert partner Eiendom og entreprise |
01.12.22
Strømprisen har skutt i været den siste tiden. Mange boligsameier og borettslag har økt felleskostnadene som følge av økte kostnader. Mange av utleierne har også lån på utleieleilighetene, noe som medfører høyere rentekostnader. Som en følge av dette blir det mer aktuelt å regulere husleien. Det er likevel ikke fritt frem. Adgangen til å justere husleien er strengt regulert i husleieloven og utleier må forholde seg til dette. Husleien kan reguleres etter to grunnlag.
26.08.21
Vi tok en prat med Elise på eiendomsavdelingen om hva som er viktig for henne på jobb og utenfor jobb.