Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Tomtefeste innebærer at det inngås en kontrakt mellom en grunneier (bortfester) og en fester om leie av grunn (tomt) for at fester skal kunne bygge sitt hus der. Det kan være snakk om et bolighus, fritidsbolig eller et annet type hus; næringsbygg, skole eller naust. Det eneste vilkåret er at huset (bygget) må være egnet for opphold.
I løpet av kontraktstiden kan det oppstå tvil om tolking av kontrakten, som kan utvikle seg til en konflikt mellom fester og bortfester. Denne artikkelen tar for seg hva du bør vite før du kjøper hus på festet tomt.
Dette får du vite om tomtefeste:
Kort fortalt er tomtefeste leie av grunn til hus.
Å feste (leie) tomt har historisk sett vært et alternativ til kjøp av tomten. Fester slipper å betale et stort engangsbeløp (kjøpesum) for å kunne etablere seg, men betaler i stedet en årlig leie (festeavgift) til grunneier. Det gir fester en enklere mulighet for å etablere hus eller næringsvirksomhet, samtidig som bortfester får en årlig inntekt som avkastning på sin eiendom.
I dag inngås det i all hovedsak ikke nye kontrakter for feste av tomt til bolig.
For tomt til fritidsbolig eller andre formål er tomtefeste fortsatt praktisk.
For festetomter til bolig og fritidsbolig har fester etter bestemte vilkår rett til å innløse (kjøpte) tomten til en pris som beregnes slik tomtefesteloven gir anvisning på.
Det er enkelte unntak fra innløsningsretten for feste av tomt til fritidsbolig, typisk dersom bortfester er en bygdeallmenning eller der bortfester faller inn under landbruksunntaket.
Det er ikke innløsningsrett for festetomter til andre formål enn bolig og fritidsbolig.
Tomtefeste kan virke komplisert.
Rollen til våre advokater er å gi deg nyttige råd på veien, slik at eventuelle usikkerhetsmomenter langt på vei er avklart når kjøpsavtale inngås.
Blant de sentrale problemstillingene knyttet til tomtefeste er regulering av festeavgift og vilkårene knyttet til innløsning av festetomten.
Hovedregelen om regulering av festeavgift finnes i tomtefesteloven § 15 første ledd:
I og med at festeavtaler ofte strekker seg over svært lang tid, er det ikke uvanlig at det kan oppstå konflikter knyttet til festeavtalen. Et regelverk som har vært i kontinuerlig endring i over 20 år samtidig med rettsutvikling i domstolene bidrar også til dette.
Typiske konflikter er:
Slik hjelper vi deg:
Våre advokater hjelper deg med å tolke kontrakten for å vurdere hvordan festeavgiften kan reguleres, og bistår i dialogen med bortfester om reguleringen.
Vi arrangerte webinar 18 nov 21: Tomtefeste i næringsforhold. Få tilgang til opptak her.
Innløsningsrett gjelder kun for feste av tomt til bolig eller fritidsbolig.
Tomtefesteloven § 32, § 36 og § 37 gir detaljerte regler om hvordan man skal gå frem for å innløse en festetomt.
Etter at det har gått 30 år av festetiden kan det kreves innløsning, evt. når festetiden er ute. Deretter kan fester av tomt til bolig kreve innløsning hvert 2. år og fester av tomt til fritidsbolig hvert 10. år.
Krav om innløsning må fremsettes skriftlig overfor bortfester.
Innløsningssummen fastsettes til 25 ganger oppregulert festeavgift for tidsubestemte kontrakter. For tidsbestemte kontrakter kan bortfester velge om innløsningssum skal fastsettes til 40 % av festetomtens verdi eller 25 ganger oppregulert festeavgift.
Innløsningssummen skal aldri være lavere enn 25 ganger oppregulert festeavgift på innløsningstidspunktet.
Når man står overfor et festeforhold kan utfordringene stå i kø. Hensynet til fester står mot hensynet til bortfester, og disse må veies mot hverandre.
Tomtefesteloven er en lov hvor formålet er boligsosiale hensyn, og hensynet til fester har veid tungt i regelverk som gjelder feste av tomt til bolig og fritidsbolig.
Ved feste av tomt til andre formål står avtalefrihet i kontraktsforhold sterkt. Tomtefesteloven er siden ikrafttredelsen 1.1.2002 endret en rekke ganger, og det er mange politiske kompromisser som ligger bak utformingen av disse reglene.
I tillegg er tolkningen av loven i stor grad domstolskapt. Alt dette gjør tomtefesteloven til en komplisert lov.
For å opprette et festeforhold må man ha en festekontrakt. I denne avtalen er det viktig at det fremkommer hvilken tomt den omfatter, og om tomten skal brukes til bolighus, fritidshus eller annet formål.
Tomteverdien skal også opplyses i den aktuelle avtalen. En slik avtale skal være skriftlig. For å få sikkerhet for retten, og mulighet til å pantsette festeretten, må festekontrakten tinglyses.
Utfordringer kan oppstå i alle faser av et festeforhold.
De største utfordringer ved inngåelse av avtalen er:
Hovedregelen er at om ikke annet er avtalt, så har festeren samme fysiske råderett over tomten som grunneieren har innenfor festeformålet.
Under festetiden kan det oppstå problemer, som for eksempel:
Ved festekontraktens utløp kan det oppstå utfordringer, slik som for eksempel:
Les mer om to relevante dommer ang. "Avvikling av festeforhold - verdsettelse ved bortfesters overtakelse av bygningsmasse" på eiendomsadvokater.no.
Slik hjelper vi deg:
Vi svarer på eventuelle spørsmål du måtte ha, og veileder deg trygt gjennom prosessen.
Advokat og assosiert artner Eiendom og entreprise |
01.12.22
Strømprisen har skutt i været den siste tiden. Mange boligsameier og borettslag har økt felleskostnadene som følge av økte kostnader. Mange av utleierne har også lån på utleieleilighetene, noe som medfører høyere rentekostnader. Som en følge av dette blir det mer aktuelt å regulere husleien. Det er likevel ikke fritt frem. Adgangen til å justere husleien er strengt regulert i husleieloven og utleier må forholde seg til dette. Husleien kan reguleres etter to grunnlag.
26.08.21
Vi tok en prat med Elise på eiendomsavdelingen om hva som er viktig for henne på jobb og utenfor jobb.