Hei!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på denne nettsiden for å gi deg en best mulig opplevelse. Les mer om hvilke informasjonskapsler vi bruker og hvordan vi administrerer dem i vår personvernerklæring.
Utgangspunktet i norsk rett er at grunneier fritt kan utnytte sin eiendom. Tålegrensen mellom naboer er passert når det aktiviteten påfører en skade eller ulempe som er unødvendig eller urimelig. I denne artikkelen forklarer vi tålegrensen mellom naboer og gir deg 3 praktiske tips ved naboklage.
Hvem som ansees som nabo beror på en vurdering av hvorvidt eiendommen blir påvirket av det arbeidet som skaper skade eller ulempe.
Dersom aktiviteten som skaper skade eller ulempe strekker seg lengre enn til den andre siden av tomtegrensen, vil forholdet falle innenfor granneloven. Derfor kan forhold som strekker seg lengre enn tomtegrensen ansees som naboforhold.
Naboer må tåle en del, men det finnes en tålegrense i naboforholdet. Denne kommer frem i naboloven § 2. Den lyder slik:
«Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom»
Derfor kan man kan si at tålegrensen er passert når det oppstår en urimelig eller unødvendig tilfeller som er til skade eller ulempe. I de neste avsnittene skal vi gå gjennom hva som er skade og ulempe på eiendommen, og hva som kan ansees som urimelige eller unødvendige tilfeller.
En eiendom også kan ha både positive og negative servitutter. Dette innebærer enten rettigheter eller begrensninger knyttet til en eiendom. Servitutter kan legge føringer for samarbeidet mellom naboer.
Obs!
Det er viktig å poengtere at det må finnes en årsakssammenheng mellom arbeidet på naboeiendommen, og den skaden eller ulempen dette har medført.
Skade innebærer materielle skader på eiendommen som skyldes forhold på naboeiendommen.
Eksempel:
Ulempe innebærer negative, ubehagelige og uønskede forhold som støy, røyk, lukt eller fravær av estetikk.
Unødvendig skade eller ulempe på eiendommen kan være:
Eksempel:
Dersom det ved bygging av vei hadde vært teknisk og økonomisk mulig å bygge en støyreduserende skjerm mens arbeidet pågikk, vil støyulempene arbeidet medfører ansees som unødvendige dersom det ikke ble bygget en støyskjerm.
Dersom arbeidet naboen gjennomfører er til skade eller ulempe, oppstår det en vurdering om ulempene var forventbare for naboen da vedkommende flyttet til stedet.
Saker som ofte skaper problemer er ulemper som inntreffer flere år etter at man har flyttet til området. Spørsmålet er om det var å forvente at man ville bli utsatt for slike ulemper ved å etablere seg på det aktuelle området. Eksempler på dette kan være dersom det allerede var planlagt store byggeprosjekter i området før man flyttet dit.
Svært mange av oss må i det daglige forholde oss til naboer, og det kan ofte være vanskelig å vite når du kan klage på naboene, og hva du må finne deg i. Det kan i tillegg være utfordrende å vite hvordan du skal gå frem dersom det er noe du vil klage på. Dette avsnittet handler om generell klage til en nabo, fra første gang det er noe du ønsker å klage på og hva du bør gjøre videre.
Man må tåle støy fra nabo, men hvis du likevel ønsker å klage, kan det være fint å følge en viss fremgangsmåte.
Obs!
Ofte vil du ha krav på å få dekket inntil 80% av kostnadene til advokat under din innboforsikring.