Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Enkelte arbeidstakere er svært sentrale for en bedrift. Dette kan for eksempel være dersom de besitter spesiell kunnskap om kundeportefølje, virksomhetens arbeidsmetoder eller bedriftshemmeligheter. Overfor slike arbeidstakere vil det kunne være behov for å ta i bruk konkurranseklausuler i arbeidskontrakten, for å begrense den ansattes mulighet til å benytte seg av kunnskapene etter at vedkommende har sluttet i jobben. Denne artikkelen tar for seg de viktigste aspektene rundt konkurranseklausuler.
En konkurranseklausul begrenser arbeidstakers mulighet til å benytte seg av spesiell kunnskap etter endt arbeidsforhold. Dette kan for eksempel være kunnskap om virksomhetens arbeidsmetoder, kunnskap om kundeporteføljen eller bedriftshemmeligheter og andre knowhows.
En konkurranseklausul kan også begrense den ansattes mulighet til å påta seg arbeid i konkurrerende bedrifter.
Konkurranseklausuler er regulert i arbeidsmiljøloven kapittel 14 A.
Enhver ansatt er forpliktet til å opptre lojalt overfor arbeidsgiveren sin. Denne lojalitetsplikten vil imidlertid ikke nødvendigvis bestå etter opphør av arbeidsforholdet. Det er først da en konkurranseklausul vil få betydning.
Dersom en arbeidstaker får inngående kjennskap til for eksempel kundeportefølje, arbeidsmetoder eller bedriftshemmeligheter, vil det kunne være fornuftig å utarbeide en konkurranseklausul.
En konkurranseklausul vil blant annet hindre den ansatte fra å:
Det vanligste, og mest hensiktsmessige, er å inkludere konkurranseklausulen i selve arbeidskontrakten. Klausulen må utformes og tilpasses i samsvar med de reelle behovene bedriften har for beskyttelse.
En konkurranseklausul bør ikke gis generell utforming, ettersom den da kan bli kjent ugyldig. Den skal kun dekke de spesifikke forholdene som bedriften har behov for å beskytte.
Konkurranseklausulen skal beskytte arbeidsgivers ressurser, samtidig som arbeidstaker i størst mulig grad skal ha frihet til å kunne velge sin egen yrkesfremtid.
I utgangspunktet er konkurranseklausuler fullt ut tillatt, og kan lovlig inngås med arbeidstakere. Det finnes imidlertid enkelte begrensninger. Dette er regulert i avtaleloven § 38.
Begrensningene er:
Arbeidsgiver har mulighet til å beskytte seg mot at arbeidstakere tar med seg medarbeidere eller kunder når de slutter. Dette kan gjøres i form av en kundereguleringsklausul eller ikke-rekrutteringsklausul.
Disse har ikke like strenge begrensninger som konkurranseklausulen, ettersom de ikke setter begrensninger i arbeidstakers frihet.
Alle prosesser som omhandler konkurranseklausuler må behandles individuelt og på riktig måte for å få den ønskede effekten. Både for arbeidsgiver og arbeidstaker vil det derfor være fordelaktig å la seg bistå av en advokat, for å sikre at konkurranseklausulen er korrekt.
![]() Advokat og partner Arbeidsrett |