Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Det er mange ulike elementer som kan være relevant ved innleie av arbeidskraft. Både arbeidsgiver og den innleide har visse rettigheter og plikter. Denne artikkelen gir en kort innføring om de viktigste aspektene ved innleie av arbeidskraft.
I arbeidsmarkedsloven § 25 er utleie og innleie definert slik:
Med utleie av arbeidstakere menes leie av arbeidstakere fra en arbeidsgiver (utleier) til en oppdragsgiver (innleier) der de innleide er underlagt oppdragsgivers ledelse.
Det er et skille mellom innleie av arbeidskraft på den ene siden, og rekrutteringsbistand, arbeidsformidling og entreprise på den andre siden.
Slik hjelper vi deg:
Våre advokater bistår deg i alle spørsmål du måtte ha knyttet til innleie av arbeidskraft.
Når er det mulighet til å leie inn fra bemanningsforetak eller andre virksomheter? Og hva kan skje ved ulovlig innleie av personell?
Etter at innstramningene i regelverket for innleie- og utleie av arbeidskraft ble vedtatt den 1. april 2023, er det ikke lenger adgang til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak ved midlertidig behov. Det er likevel i forskrifter gjort unntak for følgende:
Det er fortsatt adgang til å inngå avtale om innleie for virksomheter som er bundet av tariffavtale med fagforening etter arbeidsmiljøloven § 14-12 (2).
Videre er det heller ikke adgang til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. Forbudet trådte i kraft 1. april og er regulert av forskrift om innleie fra bemanningsforetak § 4.
Med likebehandlingsprinsippet menes at arbeidstakere som er innleid fra bemanningsforetak skal behandles likt som innleierens egne ansatte.
Hovedregelen er at den innleide skal ha samme lønns- og arbeidsvilkår som vedkommende ville hatt dersom de var ansatt hos innleieren for å utføre det samme arbeidet.
Dersom likebehandlingsreglene ikke følges, er det den innleide som selv må ta opp dette med innleieren.
Innleieren blir medansvarlig, altså solidarisk ansvarlig, for den innleides lønn, feriepenger, overtidstillegg og tilsvarende. Det er i utgangspunktet bemanningsforetaket som skal sørge for å betale lønn til den innleide, men dersom de ikke gjør det, kan den innleide velge å fremme kravet om lønn til innleieren. Reglene om solidaransvaret er ufravikelige.
Det er problematisk med innleie av en selvstendig næringsdrivende, for eksempel enkeltpersonforetak. Vedkommende skal ikke betale arbeidsgiveravgift, men Skatteetaten kan likevel kreve dette direkte av oppdragsgiveren. I tillegg kan oppdragsgiver bli ansvarlig dersom den innleide skader seg. Ytterligere vil det være vanskelig å oppfylle likebehandlingsreglene.
Arbeidsmarkedsloven stiller ulike krav til virksomheter som driver med utleie:
Både innleier og utleier kan straffes med bøter.
Ved arbeidsleie blir det inngått oppdragsavtaler mellom innleieren, altså oppdragsgiveren, og utleieren. Utleieren inngår to kontrakter, én med innleieren og én med den innleide. Innleieren og den innleide har ingen tilsvarende kontrakt seg imellom.
Ellers er det visse ting som gjelder i avtaleforholdet mellom innleier og utleier:
Advokat og partner Arbeidsrett |
31.01.22
Regjeringen har foreslått flere lovendringer som reduserer fleksibilitetsmulighetene i bemanningen, spesielt på byggeplasser i Oslo-området. Dette er noe av det vi har i vente.
16.11.20
NHO og LO har sett ulikt på hvilke bonusordninger som må likebehandles ved innleie fra bemanningsforetak. Høyesterett har nå fastslått at innleide kan ha krav på bonus i flere situasjoner. Dette kan skape praktiske problemer, bl.a. hvis innleieoppdraget er avsluttet når bonusen beregnes etterskuddsvis. Dette bør virksomheten tenke igjennom ved utforming av vilkår og ved beregning av bonus til virksomhetens medarbeidere.