Skadeserstatningsloven
Skadeserstatningsloven inneholder lover om erstatning for skade, enten på person eller gjenstand. Loven inneholder 6 kapitler, som omhandler ansvarsgrunnlag, erstatning og erstatningsutmåling for personskade, erstatning for tingskade og annen formuesskade, medvirkning og lemping, og til slutt generelle avsluttende bestemmelser.
Dette får du vite om skadeserstatningsloven:
- Erstatningsvilkår
- Kapittel 1 og 2: Ansvarsgrunnlag
- Kapittel 3: Erstatning for personskade
- Kapittel 4: Erstatning for tingskade og formuesskade
- Kapittel 5: Medvirkning og lemping
- Erstatningsregler utenfor skadeserstatningsloven
- Hva gjør vi for deg?
Hvilke erstatningsvilkår må være oppfylt?
I norsk erstatningsrett er det tre hovedvilkår som må være oppfylt for at du skal kunne ha krav på erstatning; ansvarsgrunnlag, årsakssammenheng og skade og økonomisk tap.
Skadeserstatningsloven kan fremstå som et komplekst lovverk.
Rollen til våre advokater er å veilede deg gjennom lovverket, kartlegge om du oppfyller erstatningsvilkårene og hvem du kan kreve erstatning fra.
- Les mer om: Trafikkskade erstatning
- Les mer om: Lover og begrep: Erstatningsrett
- Les mer om: Personskade
1. Ansvarsgrunnlag
I norsk erstatningsrett er det flere ansvarsgrunnlag:
- Uaktsomhetsansvar
Uaktsomhetsansvaret, såkalt culpaansvar, utløser ansvar for skadevolder ved tilstrekkelig uaktsomme handlinger. - Ulovfestet objektivt ansvar
Utgangspunktet er at skadelidte selv er nærmest til å bære risikoen dersom skade oppstår. Objektivt ansvar er betinget av at det foreligger spesielle forhold som gjør det rimelig å velte ansvaret fra skadelidte og over på noen andre. Vurderingstemaer i denne sammenhengen er blant annet hvorvidt skaden er en følge av «stadig, typisk og ekstraordinær risiko for skade». Krav knyttet til ulovfestet objektivt ansvar reiser ofte kompliserte spørsmål. - Bilansvaret
Bilansvaret er et eksempel på lovfestet objektivt ansvar. Personskader som oppstår ved trafikkulykker reguleres etter bilansvarsloven. Skadevolder har i denne sammenheng objektivt ansvar i forbindelse med personskade. Dette innebærer at skadevolder har ansvar selv om vedkommende ikke er skyld i ulykken.
2. Årsakssammenheng
Det må være en årsakssammenheng mellom hendelsen (ansvarsgrunnlaget) og skaden du har fått. Dersom skaden skyldes noe annet enn trafikkulykken, vil det ikke foreligge en årsakssammenheng.
- Les mer om: Begrep: Årsakssammenheng – hva er det?
3. Skade og økonomisk tap
Skaden du har fått må i de aller fleste tilfeller ha forårsaket et økonomisk tap. Et unntak er for eksempel menerstatning, som du kan ha krav på uten at du har hatt et økonomisk tap.
Kapittel 1 og 2: Ansvarsgrunnlag
Kapittel 1 i skadeserstatningsloven inneholder begrensninger og presiseringer for ansvarsgrunnlaget i enkelte spesielle forhold.
§ 1-1 omhandler barns erstatningsansvar, som begrenses til det som er «rimelig under hensyn til alder, utvikling, utvist adferd, økonomisk evne og forholdene ellers». I § 1-2 står det om foreldres ansvar, og at de kan pålegges erstatningsansvar for sine barns skadeforvoldelse.
§ 1-3 regulerer sinnssykes ansvarsgrunnlag, og at deres ansvar vil avhenge av en rimelighetsvurdering. § 1-4 skriver om ansvarsgrunnlag i nødsituasjoner, § 1-5 handler om ansvar for dyr, og § 1-6 gjelder ansvarsgrunnlaget for skade ved korrupsjon.
Kapittel 2 i skadeserstatningsloven regulerer blant annet arbeidsgivers og arbeidstakers erstatningsansvar. § 2-1 slår fast at arbeidsgiver i utgangspunktet er ansvarlig for skade som arbeidstaker blir utsatt for i arbeid, enten forsettlig eller uaktsomt.
Slik hjelper vi deg:
Hvis du er påført en skade kan vi bistå deg med å vurdere om noen er erstatningsansvarlige for skaden, og hvor et krav om erstatning skal rettes.
- Les mer på personskadeadvokater.no: § 1-2: Foreldres ansvar
- Les mer på personskadeadvokater.no: § 2-1: Arbeidsgiveransvaret
Kapittel 3: Erstatning for personskade
Skadeserstatningslovens kapittel 3 omhandler skade på person. Hovedregelen kommer frem i § 3-1, og innebærer at den skadelidte har krav på full erstatning for sitt økonomiske tap, både påført tap, fremtidig tap og utgifter som følger av skaden. Skadelidte skal altså stille i samme økonomiske posisjon som vedkommende ville vært hvis skaden ikke hadde skjedd.
§ 3-2 handler om menerstatning, dersom den skadelidte får en varig og betydelig skade.
§ 3-2a er en ny bestemmelse om barneerstatning. Dersom skadelidte på skadevirkningstidspunktet ikke har fylt 19 år, har vedkommende krav til erstatning beregnet etter den nye bestemmelsen. § 3-2a inneholder en ny beregningsmåte for erstatning til skadelidte som er yngre enn 19 år.
§ 3-4 omhandler erstatning ved tap av forsørger, mens det i § 3-5 står skrevet om oppreisningserstatning.
Slik hjelper vi deg:
Er du påført en personskade hjelper våre advokater deg med å vurdere hva du har krav på i erstatning, og fremsetter et begrunnet erstatningskrav.
- Les mer på personskadeadvokater.no: § 3-1: Erstatning for skade på person
- Les mer på personskadeadvokater.no: § 3-2 a: Standardisert erstatning til barn
- Les mer på personskadeadvokater.no: § 3-5: Oppreisning
Kapittel 4: Erstatning for tingskade og formuesskade
Kapittel 4 i skadeserstatningsloven omhandler tingskade og annen formuesskade. I § 4-2 står det at erstatningskravet kun kan rettes mot skadevolder dersom skaden er gjort forsettlig eller grovt uaktsomt, eller i skadevolders arbeid.
Kapittel 5: Medvirkning og lemping
Skadeserstatningslovens kapittel 5 handler om medvirkning og lemping. I § 5-1 står det at erstatningen kan avkortes eller falle fullstendig bort dersom skadelidte har medvirket til skaden. Det vil i slike tilfeller nødvendig å foreta en helhetsvurdering av forholdene, i tillegg til vurderingen av skyld. § 5-2 spesifiserer at erstatningsansvaret i enkelte tilfeller kan lempes, det vil si helt eller delvis reduseres, dersom ansvaret virker urimelig tyngende for den ansvarlige.
§ 5-3 slår fast at dersom det er flere skadevoldere, så svarer én for alle og alle for én for hele skaden. Dette kalles solidaransvar. Den som eventuelt betaler erstatningen, kan i ettertid kreve de øvrige ansvarliges andel.
Slik hjelper vi deg:
Våre advokater bistår deg med å vurdere om forsikringsselskapet har grunnlag for avkortning eller lemping av din erstatning, og hvis tilfellet, i hvor stor grad.
- Les mer på personskadeadvokater.no: § 5-1: Den skadelidtes medvirkning
- Les mer på personskadeadvokater.no: § 5-2: Lemping
Erstatningsregler utenfor skadeserstatningsloven
Skadeserstatningsloven inneholder generelle regler, og det finnes derfor spesiallovgivning innen de ulike områdene. Eksempler på dette er:
- Pasientskadeloven
- Yrkesskadeforsikringsloven
- Voldsoffererstatningsloven
- Bilansvarsloven
- Les mer om: Pasientskade
- Les mer om: Yrkesskade erstatning
- Les mer om: Voldsoffererstatning
- Les mer om: Bilansvarsloven
Bli kjent med våre advokater
- Klient i Codex Advokat
Hva skjer når du tar kontakt med oss?
- Du får en gratis førstekonsultasjon.
- Du får informasjon om dine rettigheter etter en personskade.
- Du får innledende råd og anbefalinger.
- Du får en vurdering av behovet for advokatbistand.
Hvorfor bør du velge Codex Advokat?
- Du får hjelp av spesialiserte advokater innenfor erstatnings- og forsikringsrett.
- Med 13 advokater har vi Norges største avdeling for erstatnings- og forsikringsrett.
- Du når oss over hele landet og i utlandet.
- Vi har omfattende erfaring med å forhandle med forsikringsselskapene.
- Du får en trygg støttespiller for deg i møte med hverdagen etter en personskade.
- Vi bistår deg i nærliggende saker, for eksempel ved avslag på ytelser fra NAV.
- Dersom vi ikke kommer til en løsning med forsikringsselskapet, bistår vi deg med søksmål for retten.
Dette lover vi deg
- Du vil få bistand fra en spesialisert advokat som, sammen med deg, vil arbeide for å oppnå din rettmessige erstatning.
- Vi vil gi deg grundige og ærlige råd om dine muligheter, slik at du er trygg på å ta beslutninger om hva som er neste steg i din sak.
- Vi vil sørge for at din sak har en effektiv fremdrift.
- Vi er tilgjengelig for deg med de spørsmål du måtte ha om din sak.
Har du spørsmål knyttet til skadeserstatningsloven? Snakk med oss.
Advokat og partner |
Advokat og partner |