Dette får du vite om samspillsentreprise:
Hva er samspillsentreprise?
Det finnes ingen allmenn definisjon på hva en samspillsentreprise er. Begrepet benyttes i anleggsprosjekter hvor byggherren og entreprenøren har et ekstra tett samarbeid helt fra tidlig fase. Entreprenøren blir da trukket inn i prosjektet før byggherren beslutter funksjonskrav og andre krav som entreprenøren senere skal oppfylle.
Formålet med en samspillsentreprise er at byggherren skal kunne utnytte den kunnskapen og erfaringen som entreprenøren har helt fra starten av byggeprosjektet, og entreprenøren skal få bedre tid til å forstå byggherrens behov og forberede sin egen leveranse.
Samspillsentreprise åpner også opp for økt samarbeid i byggefasen. Tanken er at begge parter er best tjent med samarbeid om håndteringen av muligheter og problemer som dukker opp i løpet av byggeprosjektet.
Erfaringen med samspillsentreprise er at det fører til økt verdiskapning og kvalitet, samtidig som det reduserer kostnad og byggetid.
Hvilke avtalevilkår bør være med i en samspillsentreprise?
For alle avtaler er det svært viktig med klare og uttømmende kontraktsvilkår. Det er også viktig å velge riktige kontraktsvilkår. Dersom kontrakten ikke er god nok, vil konsekvensen kunne være at partene ikke vet hvem som er ansvarlig for hva, og hvem som skal dekke hvilke kostnader. Dette kan resultere i konflikter og tvister.
Målet med en samspillsmodell er å ha klare regler med tydelig føring om hvem som har ansvaret for hva. Det gjelder imidlertid å la regler om ansvar og risiko balansere mot regler som skaper økt samarbeid.
Samspillsentreprise krever et avtalerettslig rammeverk og kontraktsregler som forteller partene hvilke rettigheter og plikter de har, samtidig som det åpner for godt samarbeid.
Hvilket ansvar og hvilken risiko er det vanlig å dele?
I en samspillsentreprise er det like viktig å ha klare regler om ansvar og risiko som det er i andre entrepriseformer. For å oppnå et bedre samarbeid mellom byggherren og entreprenøren, er det imidlertid vanlig å etablere et felles ansvar for enkelte risikoer.
For at denne fremgangsmåten skal fungere godt, er det svært viktig å velge de riktige risikoene. Det er også nødvendig å lage klare regler som begge parter er inneforstått med. Den øvrige fordelingen av ansvar og risiko bør følge de ordinære Norsk Standard-kontraktene.
Den vanligste metoden for å etablere felles ansvar og risiko, er å benytte seg av målpris.
Målpris er en felles fastsatt sluttkostnad som prosjektet skal styres mot.
I en slik ordning blir besparelser og merkostnader sammenlignet med målprisen, og differansen fordeles mellom partene. Målpris skaper økt grad av samarbeid mellom partene.
Hvilke risikoer og kostnadsposter bør inn i samspillskontrakten?
Ved bruk av målpris vil kontrakten skille seg noe fra ordinære NS-kontrakter med tanke på ansvars- og risikofordeling. Partene kan selv bestemme hvilke kostnadsposter som skal tas inn i målprisen og prosjektkostnaden. Det er imidlertid viktig å være bevisst på hvilke risikoposter som tas inn i målprisen, og hvilke kostnader som skal inn i prosjektkostnaden og dermed måles opp mot målprisen.
Entreprenøren og byggherren vil få felles ansvar for kostnadene som tas med i målprisen, noe som fremmer samarbeid. Begge parter vil da jobbe sammen for å løse eventuelle problemer som oppstår, med lavest mulig kostnad.
4 typer risikoposter og kostnadsposter
Vi skiller gjerne mellom 4 ulike typer risiko- og kostnadsposter:
- Entreprenørens kostnader og risiko som kan materialisere seg i byggeperioden
Denne risiko- og kostnadsposten blir nesten alltid tatt med i målprisen. Dette inkluderer vanlige entreprisekostnader, samt kostnader til å rette opp byggefeil, håndtering av leverandørsvikt, prisstigning, krevende værforhold, og tilsvarende.
- Byggherrens kostnader og risiko som kan materialisere seg i byggeperioden
Det er heller ikke uvanlig å ha med denne posten i målprisen. Dette inkluderer blant annet uforutsette forhold i grunnen, trøblete naboer og forsinkelser som følger av byggherren.
- Entreprenørens kostnader og risiko som kan materialisere seg etter overtakelsen
Denne posten dekker mangelsansvaret til entreprenøren. Det er vanlig at beløpet som skal dekke risikoen blir bestemt samtidig med fastsettelsen av målprisen. Entreprenøren har også ansvaret for å utbedre feil og mangler som oppdages etter overtakelsen.
- Byggherrens kostnader og risiko som kan materialisere seg etter overtakelsen
Det er vanlig å holde denne posten utenfor målprisen. Dette forblir da byggherrens ansvar i sin helhet.
Hva kan Codex Advokat hjelpe deg med?
Codex Advokat har utarbeidet kontraktsmaler til bruk i samspillsentrepriser, med tilhørende avtaler med underentreprenører og leverandører. Vår kontraktsmal for samspillsentrepriser baserer seg på NS 8402 i fase 1, og NS 8407 i fase 2.
Vi ønsker økt interesse for entreprisemodellen, og kan derfor bistå med råd og veiledning. Vi gir råd om blant annet:
- Det rent avtaletekniske
- Hvilke avtaler som må inngås
- Hvilke regler som må inn i kontraktene
- Hvordan partene gjennomfører prosjektet på en trygg og god måte
Vi har fulgt en rekke samspillsentrepriser gjennom hele byggeprosjektet, og kan delta i blant innledende idémyldring, utarbeidelse av konkurransegrunnlag og kontraktsvilkår og gjennomføring av oppstartsmøter. I tillegg holder vi kurs innen anskaffelser, alle Norsk Standard-kontraktene og samspillsentrepriser.
Før du inngår en samspillskontrakt som andre har laget, er det svært viktig å gå nøye gjennom kontrakten. Vi anbefaler derfor at du lar deg bistå av en advokat med erfaring innen samspillsentreprise.
Har du spørsmål knyttet til samspillsentreprise? Snakk med oss.