Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
En ny rettsavgjørelse fra Oslo tingrett har satt søkelys på kommuners erstatningsansvar ved personskade på kommunens eiendom.
Bakgrunnen for saken er at en mann ble alvorlig skadet etter å ha stupt fra et bryggeanlegg utenfor Munchmuseet i Bjørvika i Oslo, og deretter gikk til søksmål mot Oslo kommune med krav om erstatning. I dommen slo tingretten fast at kommunen hadde handlet uaktsomt ved å ikke foreta tilstrekkelige sikringstiltak med tanke på å unngå badeulykker ved bryggeanlegget. Oslo kommune ble derfor funnet erstatningsansvarlig.
Dette er ikke første gang en kommune eller eier av et anlegg har blitt kjent erstatningsansvarlig for personskade etter manglende sikringstiltak, og tilsvarende problemstillinger har blitt behandlet i en rekke andre dommer. I slike saker kan erstatningsansvaret potensielt bli på millionbeløp.
For å kunne kreve erstatning etter en personskade må tre vilkår være oppfylt. Det må foreligge et ansvarsgrunnlag, skadelidte må være påført en skade, og det må være årsakssammenheng mellom den skadevoldende handlingen eller unnlatelsen og skaden. I saken for Oslo tingrett var et sentralt tema om det forelå et ansvarsgrunnlag i form av uaktsomhetsansvar.
Det avgjørende ved vurderingen av om det foreligger ansvarsbetingende uaktsomhet er om skadevolder kunne og burde handlet annerledes for å unngå skaden.
Både offentlige og private aktører som eier områder har et overordnet ansvar for å ivareta sikkerheten til besøkende. Det innebærer at man må sørge for å gjøre nødvendige tiltak for å minimere risikoen for at personskader inntreffer på området.
Tiltak kan omfatte alt fra vedlikehold av infrastruktur til implementering av sikkerhetstiltak samt å sikre at det gis tilstrekkelig informasjon om potensielle farer. Er det stor risiko for personskade vil det normalt være større grunn til å iverksette tiltak. At tiltaket enkelt lar seg gjennomføre uten store kostnader vil også være et argument for å handle.
I avgjørelsen fra Oslo tingrett ble det eksempelvis vektlagt at mer og bedre skilting om stupeforbud ville vært et relativt enkelt og rimelig tiltak å iverksette, selv om dette ville gått på bekostning av arkitektoniske hensyn og tilgjengeliggjøring av vannet. Også i andre saker har nettopp skilting vært et sentralt tema, slik som i saker om ulykker i alpinanlegg der manglende skilting av farer førte til erstatningsansvar for eier av anlegget.
Stupeulykken i Bjørvika har fått stor oppmerksomhet, og i etterkant av ulykken satte Oslo kommune opp flere varslingsskilt i området for å forhåpentligvis unngå lignende hendelser i fremtiden.
Saken har også bidratt til å kaste lys over hvilke plikter eieren av et anlegg har med tanke på å iverksette tiltak for å forebygge personskade. Dommen er imidlertid ikke rettskraftig ennå, og det gjenstår å se om den blir anket.
Advokat og partner |
22.11.22
I denne artikkelen har vi tatt en prat med psykomotorisk fysioterapeut Cathrine Bader ved vår samarbeidspartner Helsegruppen NEMUS, om diagnosen fibromyalgi og aktuelle behandlingsalternativer. Vi vil også gi deg en innføring i dine rettigheter hvis du faller ut av arbeid, og hva du kan gjøre i møte med NAV.
19.09.22
Fra og med 1. oktober 2022 gjelder det en ny kapitaliseringsrente ved utmåling av erstatning etter skadeserstatningsloven.
Den nye kapitaliseringsrenten fastsettes til 2,5 %, mot tidligere 4 %. Dette gir høyere erstatning til skadelidte.
13.06.22
Vi er opptatt av at du skal få god informasjon om dine rettigheter, uavhengig av situasjonen du befinner deg i. Som et ledd i dette arbeidet har vi tilegnet oss flere samarbeidspartnere som arbeider innenfor ulike fagfelt, men med et felles mål om å hjelp kunden. I forbindelse med dette presenterer vi en av våre samarbeidspartnere: Helsegruppen NEMUS