Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Du kan ha krav på forsørgertapserstatning dersom den avdøde helt eller delvis forsørget deg. Men hvor mye har du krav på? Og hvordan beregnes forsørgertapserstatningen? Ved forsørgertap kan man sitte igjen med mange og vanskelige spørsmål. Denne artikkelen tar for seg de viktigste aspektene ved forsørgertap og forsørgertapserstatning.
En forsørger er en person som rent faktisk har forsørget en annen person, eller som i nær fremtid ville forsørget en annen person. Et praktisk eksempel er ektefelle eller forelder. Krav om erstatning for tap av forsørger kan oppstå for eksempel etter trafikkulykke, yrkesskade eller pasientskade. For yrkesskade vil forsørgertap beregnes etter andre regler. Forsørgertapserstatningen har som formål å gi erstatning for den faktiske forsørgelse.
Forsørgertapserstatningen fastsettes under hensyn til forsørgingens omfang og den etterlattes muligheter til selvforsørgelse. Ved forsørgertap er det fokus på den faktiske forsørgelse og i hvilken grad den avdøde bidro til forsørgelsen.
Krav på forsørgertapserstatning kan også være aktuelt dersom etterlatte i nær fremtid kunne påregne å bli forsørget. Særlig ufødte barn har krav på erstatning etter dette alternativet.
En forsørgertapserstatning er ikke ment som et forsøk på å kompensere for det følelsesmessige tapet av et familiemedlem, men skal redusere de økonomiske konsekvensene som kan følge av et slikt tap.
For å kunne kreve forsørgertapserstatning, må de etterlatte ha vært helt eller delvis forsørget av den avdøde, såkalt faktisk forsørgelse. Dette innebærer at avdøde ektefelle og barn som regel har rett på erstatning.
Kretsen kan imidlertid også være større enn dette, og for eksempel foreldre, søsken, andre slektninger og venner kan også ha rett på forsørgertapserstatning, forutsatt at de faktisk ble forsørget av avdøde.
Den avdødes forsørgerbidrag må ha vært av en viss størrelse for at det skal kunne kreves erstatning. Bevisbyrden for dette ligger hos de etterlatte. Flere personer kan ha rett på erstatning uavhengig av hverandre.
Formålet med forsørgertapserstatningen er at de etterlatte skal kunne opprettholde sin tilvante levestandard, dersom denne har vært et resultat av den avdødes forsørging.
Dersom flere har krav på forsørgertapserstatning, vil erstatningen fastsettes individuelt for hver person. Utgangspunktet er at man har krav på erstatning for sitt fulle forsørgertap. Det er i all hovedsak to elementer som er med i beregningen av erstatningen:
Erstatningen beregnes etter nettometoden. Man kartlegger her familiens nettoinntekt, og sammenligner den økonomiske situasjonen før og etter forsørgertapet.
Selve fastsettelsen er skjønnspreget, og en rekke faktorer vil være med i vurderingen. Beregningen er en komplisert prosess, og det anbefales derfor å la seg bistå av advokat. Rimelige og nødvendige advokatutgifter vil bli dekket av forsikringen.
Dersom den avdøde har bidratt med omsorgsarbeid og/eller hjemmearbeid, er dette også et erstatningsmessig tap.
Tapsperiodens lengde styres av to hovedfaktorer:
Det vil bli foretatt en konkret vurdering av hvor lenge man har krav på forsørgertapserstatning. Dersom avdøde hadde barn, har disse som regel krav på erstatning frem til det året de fyller 19 år.
Etter skadeserstatningsloven §§ 3 og 4 skal skadevolder erstatte ordinære utgifter til gravferden, samt andre rimelige utgifter i forbindelse med dødsfallet. Skadevolder skal altså erstatte direkte kostnader i forbindelse med selve gravferden, så vel som andre utgifter i forbindelse med gravferden, slik som for eksempel reiseutgifter.
Det er mulig å kreve erstatning for gravferdsutgifter uavhengig av hvorvidt man får forsørgertapserstatning.
22.11.22
I denne artikkelen har vi tatt en prat med psykomotorisk fysioterapeut Cathrine Bader ved vår samarbeidspartner Helsegruppen NEMUS, om diagnosen fibromyalgi og aktuelle behandlingsalternativer. Vi vil også gi deg en innføring i dine rettigheter hvis du faller ut av arbeid, og hva du kan gjøre i møte med NAV.
19.09.22
Fra og med 1. oktober 2022 gjelder det en ny kapitaliseringsrente ved utmåling av erstatning etter skadeserstatningsloven.
Den nye kapitaliseringsrenten fastsettes til 2,5 %, mot tidligere 4 %. Dette gir høyere erstatning til skadelidte.
13.06.22
Vi er opptatt av at du skal få god informasjon om dine rettigheter, uavhengig av situasjonen du befinner deg i. Som et ledd i dette arbeidet har vi tilegnet oss flere samarbeidspartnere som arbeider innenfor ulike fagfelt, men med et felles mål om å hjelp kunden. I forbindelse med dette presenterer vi en av våre samarbeidspartnere: Helsegruppen NEMUS