Dette får du vite om patent og patenttvister:
Hva er et patent?
Et patent er en enerett til å benytte seg av en oppfinnelse. Patent er en løsning på et praktisk problem. Man kan altså ikke få patent på en formell eller en ren idé.
Et patent vil ofte være resultatet av en betydelig innsats fra oppfinnerens og/eller en virksomhets side, både i form av tid og kapital. Patenter vil også kunne gjøre en virksomhet konkurransedyktig. En patentbeskyttelse sørger for at ingen andre kan ta i bruk og utnytte patentet, og patenter kan derfor være verdifulle.
Hvordan oppstår en patenttvist?
En patenttvist kan oppstå på flere måter. Patenttvister kan for eksempel oppstå ved:
- Overdragelse og lisensiering
- Arbeidstakeroppfinnelser
- Uenighet med Patentstyret
- Patentinngrep
Patenttvist ved overdragelse og lisensiering
Som patenthaver har du rett til å utnytte patentet selv, og også lisensiere eller overdra patentet ditt som du selv ønsker til andre.
Overdragelse av patentet innebærer at du selger alle rettighetene til å bruke patentet til noen andre. Vedkommende vil da erverve og få overdratt eneretten til å selv bruke, og/eller lisensiere, selge og utvikle patentet videre.
Dersom du velger å lisensiere patentet ditt, vil du inngå en lisensavtale med noen andre. Disse vil da få anledning til å benytte seg av patentet ditt, som oftest mot et vederlag.
Erfaring tilsier likevel at det ofte er tvil om rekkevidden på en slik avtale eller lisens, og det kan dermed oppstå tvister. Det er derfor svært viktig at lisensavtalen er tydelig og klar. Vi anbefaler av den grunn juridisk bistand i utformingen av en slik lisensavtale, for å unngå eventuelle tvister.
Patenttvist ved arbeidstakeroppfinnelser
Det er ikke uvanlig at en arbeidstaker kommer opp med en oppfinnelse som en del av arbeidsoppgavene sine. I slike tilfeller vil det kunne være usikkerhet rundt hvem det er som rettslig sett blir eier av oppfinnelsen. Er det arbeidstaker eller arbeidsgiver som har enerett på oppfinnelsen?
Det ovennevnte reguleres av arbeidstakeroppfinnelsesloven. I utgangspunktet har arbeidstaker rett til sin egen oppfinnelse på samme måte som andre oppfinnere. Det finnes imidlertid flere og viktige unntak fra denne regelen.
Patenttvist med Patentstyret
Dersom du for eksempel har fått avslag på en søknad om patent, kan du klage på avgjørelsen. Klagen sendes til Patentstyret, som deretter videreformidler klagen til Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR).
KFIR er et uavhengig klageorgan som ved klage overprøver Patentstyrets avgjørelser innenfor patent-, design- og varemerkerettigheter. Klager kan fremmes av den eller de som har fått avslag på sin patentsøknad, og kan leveres gjennom en tredjemann, for eksempel en advokat. Fristen for å klage er på to måneder etter at avgjørelsen ble tatt. Dersom klagen kommer inn for sent, vil den ikke bli behandlet.
Klagen må følge visse formelle vilkår når det kommer til innhold og utforming. Det vil derfor lønne seg med juridisk bistand, slik at du er sikker på at klagen oppfyller de formelle kravene.
Du har mulighet til å klage på blant annet:
- Avslag på patentsøknad
- Patentbegrensning
- Innsigelse mot patent
- Krav om administrativ overprøving
- Avslag på validering av et EP-patent
- Vedtak om overføring av et patent til noen andre
- Avslag på krav om eller endring av supplerende beskyttelsessertifikat
- Avslag på begjæring om hemmelighold av dokument
Dersom du ikke er fornøyd med avgjørelsen til KFIR, kan du reise søksmål for domstolene. Dette må gjøres innen to måneder etter at det endelige vedtaket ble fattet.
Patenttvist ved patentinngrep
Det er dessverre ikke uvanlig at noen benytter seg av et patent uten samtykke av patenthaveren, såkalt patentinngrep.
Det er ingen offentlig instans som følger med på bruk/misbruk av patenter. Du har altså selv ansvar for å følge med på om noen krenker rettighetene dine, eller risikoen for at noen gjør det dersom du ikke følger med. Dette innebærer at du som rettighetshaver til et patent bør:
- Overvåke markedet
Du kan velge å gjøre dette selv, eller betale en annen virksomhet for å gjøre det for deg, en såkalt watch-service. I tillegg kan du benytte deg av varslingstjenesten til Patentstyret. Du vil da få beskjed dersom noen søker om å registrere rettigheter innenfor samme området.
- Følge med på aktuelle konkurrenter
Ved hjelp av søketjenesten til Patentstyret kan du holde deg oppdatert på hva konkurrentene dine gjør, og hvilke rettigheter de søker om. Du har mulighet til å lagre søkene dine, og få varslinger dersom det kommer inn nye søknader.
Dersom det foreligger et patentinngrep, kan patenthaveren kreve at bruken av patentet opphører. Det kan også foreligge rett til erstatning. I tillegg åpner loven for straff i form av bot eller fengsel. Dette benyttes imidlertid svært sjelden i praksis.
Dersom du opplever at noen krenker dine patentrettigheter, anbefaler vi å få juridisk bistand, slik at du får oversikt over hvilke rettigheter du har i en slik situasjon.
Hva gjør du ved en patenttvist?
Dersom du blir involvert i en patenttvist, er det viktig å få løst konflikten på en måte som ivaretar dine interesser på en god måte, både kommersielt og rettslig. Det vil være vesentlig å finne gode strategier og hensiktsmessige løsninger.
Dette gjør du dersom noen krenker patentet ditt:
- Søk bistand fra et advokatfirma
- Send et skriftlig brev til vedkommende du mener krenker rettighetene dine. Ofte kan det være mulig å utarbeide en løsning gjennom forhandlinger
- Dersom det ikke er mulig å etablere en minnelig løsning på konflikten, vil det kunne være nødvendig å reise sak for retten
For å stoppe et patentinngrep, kan domstolene utstede en såkalt midlertidig forføyning. Dette innebærer at den krenkende raskt, men midlertidig, blir pålagt å stanse produksjonen, markedsføringen eller salget av det aktuelle patentet, frem til saken blir avgjort i retten.
Dersom det er nødvendig å reise søksmål, vil det være viktig med juridisk bistand. På denne måten vil advokatene sørge for at bevis og rettskildemateriale blir gjennomgått i detalj, blir nøye analysert og blir anvendt effektivt. Dette er nødvendig for at de faktiske og juridiske argumentene som taler for din sak kommer tydelig frem, og at argumentene fremstår som troverdige og korrekte. Dette vil ofte være avgjørende for hvorvidt det oppnås et godt resultat i søksmålet.
Retten vil bestemme en eventuell erstatning. Denne erstatningen kan du kreve fra det tidspunktet patentsøknaden ble publisert og fra når misbruket startet.
I Codex Advokat har vi den nødvendige erfaringen som kreves for å finne en god tvisteløsning. Vi arbeider for å finne løsninger som gir minst mulig belastning for virksomheten. Vi sørger for en effektiv ressursbruk som bidrar til at tvisteløsningen nås så fort som mulig.
Har du spørsmål knyttet til patent og patenttvister? Snakk med oss.