Viktige forhold du trenger å vite om skjenkebevilling:
Hva innebærer en skjenkebevilling?
En skjenkebevilling gir mulighet til å servere alkohol som skal nytes på stedet.
Skjenkebevilling kan gis for ulike kategorier og gis som hovedregel for fire år, med mindre det gjelder et enkeltstående arrangement eller en kortere søknadsperiode. Kategoriene av skjenkebevilling avhenger av hvilken type alkohol som skal serveres.
Det må utpekes en styrer og en stedfortreder for bevillingen. Den som oppnevnes som styrer må ha daglig ansvar for skjenkingen. Kommunen kan sette begrensninger på hvor mange skjenkebevillinger som kan gis i et enkelt område. Det er også kommunen som avgjør hvor lang skjenketiden kan være, innenfor de absolutte grenser fastsatt nasjonalt.
Hvordan får du skjenkebevilling?
Det er den enkelte kommune som behandler søknad om skjenkebevilling.
Dette medfører at det er store lokale variasjoner både i forhold til hvilke vilkår som må være oppfylt for å få skjenkebevilling, og søknadsprosessen. Kommunen kan sette konkrete vilkår ved utstedelsen av skjenkebevilling som den enkelte innehaver må overholde.
Helt grunnleggende må enhver som ønsker skjenkebevilling sende søknad til den aktuelle kommune hvor skjenkingen skal finne sted. Det er den juridiske enheten med det økonomiske ansvaret som skal sende inn søknaden.
Den som skal inneha bevillingen, samt andre sentrale personer knyttet til virksomheten, skal ha uklanderlig vandel med hensyn til alkoholloven og annet lovverk knyttet til denne. Tidligere overtredelser av disse lovene vil med andre ord kunne virke diskvalifiserende for å kunne få skjenkebevilling.
Dersom du mottar avslag på søknad om bevilling skal du også motta en begrunnelse.
Det er mulig å klage på nektelse av skjenkebevilling.
Hva skjer ved overdragelse av virksomheten?
Dersom innehaver av skjenkebevilling skal overdra virksomheten vil skjenkebevillingen opphøre.
For at den nye eieren ikke skal gå en lang periode uten å kunne servere alkohol er det gitt muligheter for å benytte seg av tidligere eiers bevilling i en overgangsperiode.
Når kan skjenkebevillingen inndras?
Skjenkebevilling kan inndras dersom vilkårene knyttet til den brytes eller de generelle regler for alkoholservering ikke overholdes.
Dersom en bevillingshaver i løpet av en toårsperiode har fått tildelt mer enn tolv prikker skal kommunen beslutte inndragning av bevillingen. Prikker kan gis etter kontroll hvor det har forekommet overskjenking, skjenking til mindreårige og lignende brudd på regelverket for eksempel knyttet til åpnings- og skjenketider.
Dersom innehaver eller sentrale personer knyttet til bevillingen ikke lenger opprettholder kravet til uklanderlig vandel, kan dette få konsekvenser for skjenkebevillingen.
Særlig forhold knyttet til innrapporteringer av arbeidsgiveravgift, merverdiavgift og betaling av skatt og avgift er sentrale i den sammenheng. Inndragning av bevillingen kan skje dersom den enkelte kommune anser de endrede vandelsforholdene som alvorlige nok.
I tilfeller hvor det oppstår spørsmål om tilbakekall av skjenkebevilling er det derfor viktig at bevillingshaver kan klargjøre de forhold som er oppstått og dokumentere hva som faktisk har hendt.
Dette kan Codex Advokat bistå deg med
- Codex Advokat kan bistå ved spørsmål om skjenkebevilling samt serverings- eller salgsbevilling.
- Vi har lang erfaring med både søknads- og klageprosesser knyttet til slike bevillinger.
Har du spørsmål knyttet til skjenkebevilling? Snakk med oss.