Viktige forhold du trenger å vite om avfallshåndtering på byggeplassen:
Bærekraft på byggeplasser
Bærekraft kan overføres til å gjelde alle ledd i byggeprosjekter.
Produktvalg, transport til og fra byggeplassen, konstruksjonsarbeid, samt avfallshåndtering av byggavfall er alle områder som påvirker prosjektets miljøavtrykk.
Ifølge SSB oppstår det omkring 1,8 millioner tonn avfall fra nybygging, rehabilitering og riving samt ytterligere nesten en million tonn fra anleggsaktivitet. Til sammen utgjør dette 25 % av alt avfall i Norge. Tiltak som gjøres har derfor svært stor betydning for miljøet.
To tiltak som byggebransjen har fokus på er gjenvinning og kildesortering på byggeplass.
Gjenvinning på byggeplassen
Når vi gjenvinner kaster vi mindre, og reduserer den totale miljøbelastningen fra både produksjon, transport, bruk og avfallshåndtering. Arbeidet for avfallsfrie byggeplasser handler om å utvikle en produksjon som ikke genererer avfall, verken på byggeplassen eller ute hos produsenten.
For at byggebransjen skal lykkes med avfallsminimering og materialgjenvinning i praksis må det til et samspill mellom byggherre, rådgivere, arkitekter, entreprenører, avfallsaktører og myndighetene.
Kontraktene mellom partene må derfor i større grad tilpasses et slikt samspill, derfor mener vi at samspilssentreprisemodellen er velegnet til å oppnå felles bærekraftsmål som for eksempel avfallsminimering og gjenvinning.
Formålet med samspillsentreprisemodeller er å etablere samarbeid mellom byggherre entreprenør og leverandører i tidligfase og helst før byggherren beslutter sine funksjonskrav og andre krav som skal oppfylles av entreprenøren i byggefasen.
Det at økt bærekraft kan gi redusert kostnad er også en motivasjon for alle involverte parter. Med gjennomsnittlig svinn for trelast på 25 prosent er potensiell kostnadsbesparelse beløp som vil utgjøre en forskjell på bunnlinja.
Fra 2020 gjelder EUs rammedirektiv for avfall om at 70 prosent (vekt) av ikke-farlig bygg- og anleggsavfall skal gå til ombruk og materialgjenvinning. Dette gir behov for endringer både i forurensningsloven, samt noen endringer i avfallsforskriften som regulerer krav til gjenvinning og kildesortering.
Kildesortering på byggeplassen
Hvordan avfallet sorteres og håndteres på byggeplassen er av stor betydning for hvorvidt vi oppfyller nasjonale og internasjonale miljømål og krav.
Byggavfall omfattes blant annet av regelverket i plan- og bygningsloven med forskrifter og i avfallsforskriften.
I dag gjelder fortsatt byggteknisk forskrifts (TEK17) krav om at 60 prosent av avfallet skal kildesorteres, men en endring av kravene vurderes for at de skal harmonere bedre med gjenvinningskravet. Videre heter det i veiledningen til TEK17 at avfallssorteringen som hovedregel skal gjøres på byggeplassen. Hvis det ikke er mulig på grunn av plassmangel, eller lignende, må avtale med gjenvinningsselskap dokumenteres.
Dersom prosjektet omhandler rivning og rehabilitering er det også krav til avfallsplan og miljøkartlegging for å vise hvordan håndteringen av forskjellige typer byggavfall er tenkt.
Pass på at alt kildesorteringsarbeid og innlevering av avfall - inkludert farlig avfall og EE-avfall - blir dokumentert. Dette er nødvendig for den pålagte sluttrapporten for prosjektet som skal leveres. Dokumentasjon er også viktig for å sikre sporbarhet på avfallet.
Dersom dokumentasjon ikke kan fremlegges for å sikre at bestemmelser om håndtering av avfall etter avfallsforskriften og forurensingsloven kan myndighetene ilegge tvangsmulkt, jf. avfallsforskriften § 19-6 og forurensingslova § 7.
Entreprenører risikere både krav fra byggherre men også myndighetene for overtredelse.
Dette kan Codex Advokat bistå deg med
- Spørsmål knyttet til avfallshåndtering på byggeplassen
- Juridisk rådgivning
- Forslag for tiltak til avfallshåndtering på byggeplassen
- Spesialister innen entrepriserett
Har du spørsmål knyttet til avfallshåndtering på byggeplass? Snakk med oss.