Dette får du vite om anskaffelser:
Hva er anskaffelser?
Når to eller flere konkurrenter innbys til å gi skriftlig tilbud på utførelsen av et oppdrag, innen samme frist og på samme grunnlag, vil anbudsrettens regler gjøre seg gjeldende, jf. pkt. 1 i NS 8400, NS 8410 og NS 3400. Dette ble tidligere kalt anbudskonkurranser, men i dag er det vanligere å kalle det konkurranse med eller uten forhandlinger.
Det skilles mellom offentlige og private anskaffelser. Ved offentlige anskaffelser må oppdragsgiverne følge regelverket i lov og forskrifter om offentlige anskaffelser, mens private oppdragsgivere kan velge nokså fritt hvilke regler som skal gjelde.
Anbudsregler
Alle anskaffelser har anbudsregler. Det er i praksis tre ulike sett med regler man må forholde seg til:
- Alminnelige anbudsrettslige regler
Dette er ulovfestede regler som gjør seg gjeldende når ingen avtalte eller lovfestede anbudsregler blir anvendt. Disse reglene er utformet av domstolene, og sammenfaller stort sett med NS 3400, NS 8400 og deler av NS 8410.
- Regelverket om offentlige anskaffelser
Dersom oppdragsgiver er en offentlig instans, vil reglene i lov og forskrift om offentlige anskaffelser være obligatoriske.
- Private anbudsregler
Private oppdragsgivere kan i stor grad selv bestemme hvilke anbudsregler som skal gjelde i det aktuelle konkurransegrunnlaget. Det vanligste er at oppdragsgiver benytter reglene i NS 8400 eller NS 8410, enten med eller uten modifikasjoner. Hensikten bak tilpasningene er å gi oppdragsgiver bedre vilkår enn det som følger av standardene.
Offentlige anskaffelser
Det offentlige gjennomfører anskaffelser for omtrent 400 milliarder kroner årlig. For hver anskaffelse skal det inngås og signeres én eller flere kontrakter, og regelverket om offentlige anskaffelser skal sørge for at disse kontraktene blir tildelt leverandører som har gjort seg fortjent til dem.
Lov og forskrift om offentlige anskaffelser
Anskaffelsesregelverket består av flere sett med lover, blant annet:
- Lov om offentlige anskaffelser (Anskaffelsesloven)
- Forskrift om offentlige anskaffelser (Anskaffelsesforskriften)
- Forskrift om innkjøpsregler i forsyningssektorene (Forsyningsforskriften)
- Anskaffelsesregelverket for forsvarssektoren (ARF)
- Forskrift om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser
- Forskrift om klagenemnd for offentlige anskaffelser (KOFA)
Anskaffelsesloven har som formål å fremme effektiv bruk av samfunnets ressurser, og skal bidra til at det offentlige opptrer med integritet slik at allmennheten har tillit til at offentlige anskaffelser skjer på en samfunnstjenlig måte.
Lovene og forskriftene inneholder bestemmelser om at konkurransen skal sikre likebehandling, forutberegnelighet og etterprøvbarhet, samt fremme innovasjon, miljø, arbeidsforhold og sosiale forhold. De sikrer også at tilbydere kan stoppe anskaffelser som gjøres i strid med regelverket.
Private anskaffelser
Ved private anskaffelser har oppdragsgiveren en svært gunstig posisjon. Vedkommende står fritt til å bestemme hva som skal anskaffes, hvilke kontraktsvilkår som skal komme til anvendelse, og hvilke konkurranseregler som skal gjelde under anbudskonkurransen. Oppdragsgiver står også mer eller mindre fritt til å velge mellom tilbudene, eller forkaste samtlige tilbud.
Tilbyderne må i stor grad finne seg i dette, og har en utsatt posisjon. De kan oppleve å bli lurt til å delta i konkurranser som ikke er reelle, eller at oppdragsgiver endrer konkurransereglene underveis.
På bakgrunn av dette vil de private anbudsreglene frata oppdragsgiver noe av sin handlefrihet, og gjør samtidig konkurranser mer forutsigbare.
Private anbudsregler
Anbudsreglene kommer til anvendelse straks det reelt sett er en konkurranse mellom to eller flere tilbydere som innbys til å komme med skriftlig tilbud, innen samme frist og på samme grunnlag. Enkelte velger å kalle konkurransen for priskonkurranse eller prisforespørsel, men dette gjør likevel ikke at de kan unnvike anbudsreglene.
Når oppdragsgiver er privat, kan vedkommende selv bestemme hvilke anbudsregler som skal gjelde i konkurransen. Dersom oppdragsgiver ikke angir konkrete anbudsregler, eller er taus om hvilke regler som gjelder, vil de alminnelige anbudsrettslige reglene inntre. I enkelte tilfeller velger oppdragsgiveren å kun angi noen få anbudsregler. De alminnelige anbudsrettslige reglene vil da utfylle de reglene som oppdragsgiver har oppgitt.
Har du spørsmål knyttet til anskaffelser? Snakk med oss.