Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Av: Codex Advokat
November og desember er ikke bare høysesong for julebord, men også høytid for flørting, utroskap og ekte kjærlighet. Er dette en privatsak, eller kan det være grunn til å tenke over hva man gjør på julebord, og – ikke minst – med hvem?
Det er økende fokus på saker om uønsket seksuell oppmerksomhet fra ledere (#MeToo). Det er også økende grad av slike tilfeller i julebordsesongen. Men hva med de forholdene hvor den seksuelle oppmerksomheten blant to på arbeidsplassen er gjensidig?
I Norge er vi vant til å bli god venn med kollegaer, flørte med en kollega og finne ekte kjærlighet over kontorpulten. Kan en julebordflørt eller et innledet kjærlighetsforhold med en leder føre til oppsigelse?
– Hvis du er en av de som er litt småforelsket i lederen din og vurderer om du skal gi ham eller hun et lite hint på julebordet, så bør du ha tenkt igjennom konsekvensene, sier Ida Kindseth, tidligere senioradvokat i Codex Advokat. Hun opplever høyere pågang fra arbeidsgivere og ansatte som ønsker hjelp og bistand etter julebordsesongen.
Kjærlighetsforhold på arbeidsplassen blir ofte først et problem dersom de øvrige ansatte synes at dette er et problem. Hvis dine kollegaer ser at du flørter med sjefen på julebordet vil det alene kunne være nok til å skape usikkerhet blant kolleger. Og hvis ryktene etter julebordet går om at du har noe på gang med din leder kan det oppfattes som problematisk for andre.
– De vil kunne mistenke forskjellsbehandling eller forfordeling, dersom du over nyttår blir forfremmet. Det spiller da liten rolle om forfremmelsen var bestemt lenge før julebordet og at mistankene er ubegrunnet, sier Kindseth.
Dersom du er arbeidsgiver og er lei av kjærlighetsintriger på
arbeidsplassen må du vite at du må ha saklig grunn for å si opp noen
etter den norske arbeidsmiljøloven. Du må også ha saklig grunn for å
omplassere en av partene til en annen avdeling, såkalt
endringsoppsigelse.
I utgangspunktet er flørting eller et innledet forhold med en kollega eller leder, ikke en saklig grunn for oppsigelse.
Det kan imidlertid tenkes andre forhold som kan føre til at en av
partene må endre stilling eller slutte i selskapet. For å vurdere om det
foreligger saklig grunn for oppsigelse må du som arbeidsgiver foreta en
konkret og individuell vurdering av hver enkelt sak.
I tillegg til å ta hensyn til de øvrige ansatte og deres rett til et godt psykososialt arbeidsmiljø, bør HR-avdelingen stille seg følgende 3 spørsmål:
– I tillegg til ovennevnte, må arbeidsgiver foreta en behovsvurdering av arbeidsgivers behov for å ivareta selskapets interesser, sett opp mot den ansattes interesse i å beholde jobben. I denne vurderingen må arbeidsgiver også vurdere den ansattes alder, muligheter på arbeidsmarkedet, eventuell forsørgelsesbyrde og økonomiske situasjon, sett opp mot vurderingen over, understreker Kindseth.
I noen tilfeller kan det dermed være grunnlag for oppsigelse.
Selv om arbeidsgiver velger å ikke gå til oppsigelse av en av partene, erfarer Kindseth at den underordnede ofte føler seg presset ut av selskapet. Uttrykket "å ligge seg til topps" har slik sett liten forankring i norsk næringsliv.
Ikke glem at arbeidsgiver alltid er forpliktet til å forsøke andre og mindre inngripende tiltak enn oppsigelse før det tas en beslutning om å bringe arbeidsforholdet til opphør.
I større bedrifter vil omplassering til en annen avdeling ofte være et tilstrekkelig tiltak for å løse problemet. Det viktigste vil være å unngå at en av de to partene er overordnet den andre.
– En endringsoppsigelse ved å flytte den ene til en annen avdeling, vil ofte ha saklig grunn og derfor være lovlig i henhold til loven, sier Kindseth.
Et spørsmål, med side mot likestillingsretten, er om det er den
mannlige lederen eller den kvinnelige underordnede som må finne seg i å
bli flyttet. Gode argumenter taler for at det er lederen som bør
omplasseres, uansett om det er en mann eller en kvinne. Ansvaret ligger
tross alt hos lederen, og den underordnede bør få beholde sin
integritet. Dette er imidlertid enklere sagt enn gjort, og
erfaringsmessig er det som oftest den underordnende som må skifte
avdeling. Det er ikke alltid like lett å finne en ledig lederstilling i
selskapet. En interessant problemstilling kan da være om det er grunnlag
for å nedgradere en leder som innleder et forhold med en underordnet,
nettopp for at selskapet ønsker å beskytte den underordnede i denne
situasjonen.
27.02.24
Når arbeidsgivere gir usaklige oppsigelser, kan det få alvorlige konsekvenser, inkludert rettslige prosesser. Arbeidstakere har rett til å beholde jobben sin og til å kreve erstatning hvis oppsigelsen ikke oppfyller lovens krav til form eller saklighet.
15.02.22
Når kan din virksomhet gå til oppsigelse ved dårlig arbeid (mangelfull arbeidsytelse), eller ved høyt eller hyppig sykefravær ?
Dette er et tilbakevendende tema, som vi besvarer ut fra lov, vår erfaring og praksis fra domstolene.
16.06.21
For at en oppsigelse kan være gyldig, må den være saklig begrunnet, enten i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Dersom arbeidstaker mener at de har mottatt en usaklig oppsigelse, kan vedkommende kreve forhandlinger innen to uker etter at oppsigelsen ble mottatt. Dersom partene ikke blir enige, kan det reises søksmål.