Forslagene om reduksjon av adgangen til egen midlertidig ansettelse og innleie – hva skjer?
Av: Codex Advokat
Vi har tidligere omtalt Regjeringens forslag til lovendringer som reduserer fleksibilitetsmulighetene i bemanningen, spesielt på byggeplasser i Oslo-området. Siden den gang har Stortinget vedtatt den foreslåtte endringen i adgangen til egne midlertidige ansettelser, mens forslaget om endringer i innleiereglene fortsatt ligger til behandling hos Regjeringen.

Den generelle adgangen til egen midlertidig ansettelse i 12 måneder opphører 1. juli.
Stortinget har vedtatt å oppheve den tidligere generelle adgangen til midlertidig ansettelse i ett år i arbeidsmiljøloven § 14-9 (2) f).
Endringen trer i kraft den 1. juli 2022.
Endringen er ment å få innvirkning på avtaler om midlertidig ansettelse som inngås etter 1. juli 2022. I praksis betyr dette at avtaler om midlertidige ansettelser som er inngått før 1. juli 2022 lovlig kan gjennomføres som tidligere avtalt inntil 1. juli 2023.
Fra 1. juli 2022 må arbeidsgivere begrunne alle sine midlertidige ansettelser i en annen av lovens unntaksmuligheter.
Som hovedregel skal arbeidstakerne da ansettes fast, men det vil fra 1. juli fortsatt være mulig å ansette midlertidig bl.a. vikarer for arbeid istedenfor en annen eller andre i inntil tre år eller for arbeid av midlertidig karakter i inntil fire år.
- Les mer om: Innleie
- Les mer om: Arbeidsrett
- Les mer om: Regjeringens reduksjon av adgangen til egen midlertidig ansettelse og innleie – Når kan vi vente hva?
Forbud mot innleie på byggeplasser i Oslo-regionen?
Regjeringens forslag om forbud mot all innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold er ennå ikke vedtatt. Det kom uvanlig mange kritiske høringsuttalelser innen høringsfristen den 19. april i år. Ansvarlig statsråd har etter dette likevel sagt at de ønsker en avklaring med et vedtak om dette i form av en forskrift i løpet av høsten.
Vi følger med på utviklingen og vil komme med oppdatert informasjon når regjeringen har konkludert i dette viktige spørsmålet.
- Les mer om: Innleie av arbeidskraft
Slutt på adgangen til innleie fra bemanningsforetak til arbeid av midlertidig karakter?
Regjeringens forslag om å oppheve adgangen til innleie fra bemanningsforetak ved arbeid av midlertidig karakter møtte også uvanlig mange kritiske høringsuttalelser. Ansvarlig statsråd tar likevel sikte på å sende lovforslaget til Stortinget før sommeren, og har som mål om at Stortinget skal behandle forslaget i løpet av høsten.
I praksis er det da uansett vanskelig å se at en slik generell innstramning i innleieadgangen for bedrifter uten tariffavtale og avtale med sine tillitsvalgte om innleie kan tre i kraft tidligere enn i 2023.
Ikke lenger mulig å leie inn fra bemanningsforetak i mer enn to år?
Det samme gjelder departementets forslag om å redusere maksimal innleietid til to år. Også denne endringen vil sannsynligvis gå igjennom på Stortinget i løpet av høsten, men vil neppe vil tre i kraft før i 2023.
Grensen mellom innleie og entreprise
Lovforslaget om ny definisjon av grensen mellom innleie og entreprise vil nok i så fall også bli behandlet av Stortinget i løpet av høsten 2022, men vil sannsynligvis ikke tre i kraft før i 2023.
Dette kan medføre at flere av dagens oppdragskontrakter i løpet av neste år vil kunne klassifiseres som innleie.
- Les mer om: Bygg og anlegg
Codex Advokat holder deg oppdatert
Også de neste månedene vil vi samarbeide tett med vår arbeidsrettsavdeling for løpende oppdateringer omkring disse endringsprosessene, når de trer i kraft, og hvilke overgangsregler og unntaksmuligheter som da kan dukke opp.
Flere artikler
-
31.01.22
Regjeringens reduksjon av adgangen til egen midlertidig ansettelse og innleie – Når kan vi vente hva?
Les merRegjeringen har foreslått flere lovendringer som reduserer fleksibilitetsmulighetene i bemanningen, spesielt på byggeplasser i Oslo-området. Dette er noe av det vi har i vente.
-
16.11.20
Skal innleide arbeidstakere inkluderes i bonusordningen?
Les merNHO og LO har sett ulikt på hvilke bonusordninger som må likebehandles ved innleie fra bemanningsforetak. Høyesterett har nå fastslått at innleide kan ha krav på bonus i flere situasjoner. Dette kan skape praktiske problemer, bl.a. hvis innleieoppdraget er avsluttet når bonusen beregnes etterskuddsvis. Dette bør virksomheten tenke igjennom ved utforming av vilkår og ved beregning av bonus til virksomhetens medarbeidere.