Hjem

Video: Hvorfor registrere et varemerke?

Av: Codex Advokat

Dato: 13.06.19

Et varemerke er et navn som betegner kommersiell opprinnelse. Det vil altså si at det identifiserer et produkt og en bedrift. Du som forbruker vil møte varemerker hvor enn du går, om det er på gaten, i butikken, på kino eller på bussen.

Har du spørsmål om hvorfor du bør registrere et varemerke?

Det er viktig å beskytte virksomhetens immaterielle rettigheter, inkludert varemerker. Codex har lang erfaring med teknologi, IPR og media og beskyttelse av immaterielle rettigheter. Følg lenkene under for å lese våre artikler som omhandler nettopp dette.

Hvorfor registrere et varemerke?

Les videoens tekstversjon:

«Et varemerke er et navn som betegner kommersiell opprinnelse. Det vil altså si, at det identifiserer et produkt og en bedrift. Du som forbruker vil møte varemerker hvor enn du går, om det er på gata, i butikken, på kino eller på bussen. Det et varemerke i realiteten sørger for er at du som forbruker greier å identifisere akkurat det kommersielle opphavet. Hvis du har en positiv assosiasjon, så vil du kunne velge akkurat det merke i konkurranse med andre merker innenfor samme området.

Det heter seg at det er billig å sikre seg i forkant og dyrt å rydde opp i ettertid. Det vil naturligvis komme kostnader knyttet til selve oppryddingen men den største skaden på kostnaden det vil navnet ditt ha. Hvis en useriøs aktør benytter ditt navn og leverer useriøse produkt eller tjenester så vil det føre til uopprettelig skade i ditt navn. Det er derfor viktig at din bedrift sikrer seg sine rettigheter så rask som mulig. En varemerkeregistrering vil sikre bedriften en enerett innenfor næringsvirksomhet fordi områder merke er søkt og registrert for.

Det er samtidig viktig at din bedrift har et bevisst forhold til hvilket merke man velger. Mange bedrifter ønsker et beskrivende merke fordi at det forteller forbrukeren om produktet og eller tjenesten. Et beskrivende merke vil være en av mange, det vil si at din bedrift sitt merke ikke skiller seg ut samtidig så vil det være vanskelig å få søkt et varemerke som er beskrivende registrert hos Patentstyret.

Nettopp fordi at andre aktører naturlig nok må få lov til å bruke beskrivende ord og betegnelse for sine produkt og sine merker.

Hvis din bedrift har skapt et suksessfullt merke, så vil andre la seg inspirere. Det vil kunne medføre ulovlig kopiering eller at man forsøker å etterligne annen fremtone. Det er derfor viktig at din bedrift sikrer seg rettigheten for å unngå slik ulovlig kopiering.

Vi anbefaler at bedriften din søker et særpreget varemerke. Det vil altså si, et merke som ikke har noen betydninger innenfor de varer og eller tjenester som man vil bedrive salg eller markedsføring innenfor.»

Del