Hjem

Skal du på bilferie i sommer? Her er noen råd på veien

Av: Codex Advokat

Bilferie på norske veier har blitt enda mer populært under koronapandemien, og mange har oppdaget fordelen med å tilbringe ferien i sin egen bil på oppdagelsesreise i Norge. I denne artikkelen gir vi deg, sammen med Trygg Trafikk, noen råd til hvordan du kan forberede deg før reisen, og hva du kan ha krav på dersom ulykken først oppstår.

En hund sitter med hodet ut av et bilvindu

Trafikkulykker og statistikk

Dessverre er også sommermånedene på topp i statistikken over dødsulykker i trafikken, og den dystre utviklingen av trafikkulykker så langt i 2022 gir bekymring for hvordan statistikken vil se ut over sommeren.

Tall fra Statens vegvesen viser at pr. mai 2022 har 46 mennesker mistet livet, sammenlignet med 24 mennesker på samme tidspunkt i 2021. Årsaken til den høye økningen er foreløpig uklart, men singel- og møteulykker topper statistikken.

Den kommende sommerferien er grunn til bekymring for utviklingen fremover. I 2021 omkom totalt 29 mennesker i trafikkulykker i de tre sommermånedene juni, juli og august.. Det er generelt flere bilister på veiene, men også flere sårbare trafikanter, som MC-sjåfører, syklister o.l.

Forhåndsregler for en trygg bilferie

Anders Havdal fra Trygg Trafikk sier at de arbeider aktivt for å nå nullvisjonen, altså at det skal være ingen hardt skadde og null drepte i trafikken.

Fart, rus og uoppmerksomhet er de største faktorene som forårsaker ulykker.

Trygg trafikk har følgende tips til den kommende bilferien:

  • Kjør etter forholdene og ikke over fartsgrensen. Det er bedre å komme frem fem minutter senere, enn ikke i det hele tatt.
  • Sørg for at du er uthvilt før du starter turen. Merker du at du blir trøtt eller uoppmerksom, stopp og ta deg en pause. Norge har mye fint å se på, bruk turen til opplevelser.
  • Ikke kjør ruspåvirket. Dette virker kanskje åpenbart, men tenk også på hva du gjør kvelden før en kjøretur. Alkoholen sitter lenge i kroppen, og er du i tvil er det ikke noen tvil.
  • Pakk bilen riktig. Tunge gjenstander skal ligge nederst inntil seteryggen. Sikre løse gjenstander, disse mangedobles i vekt ved en kollisjon og kan skade de som sitter i bilen ved en brå stans eller kollisjon.

Krav på erstatning etter en trafikkulykke.

Hvis du er involvert i en trafikkulykke som fører, passasjer eller fotgjenger, kan du ha krav på trafikkskadeerstatning fra ansvarlig forsikringsselskap for ulykken.

Hvis et annet forsikringspliktig kjøretøy er ansvarlig for ulykken, har du krav på erstatning fra forsikringsselskapet til det kjøretøyet. Hvis du er uheldig og kjører ut selv, så kan du ha krav på erstatning fra ditt eget forsikringsselskap. Du kan også ha krav på erstatning fra din reise eller ulykkesforsikring.

Dersom du blir skadet i en trafikkulykke kan du ha krav på:

  • Oppreisning
  • Menerstatning (erstatning for nedsatt livskvalitet)
  • Erstatning for utgifter
  • Erstatning for hjemmearbeidstap
  • Erstatning for inntektstap og pensjonstap

Det ansvarlige forsikringsselskapet skal også dekke rimelige og nødvendige utgifter til advokat.

Vi håper dette ga deg noen nyttige tips før sommerens tur, og ønsker deg en riktig god og trygg reise!

Dette kan Codex Advokat hjelpe deg med

Har du vært utsatt for en trafikkulykke? Vi har lang erfaring med å håndtere erstatningssaker etter en trafikkulykke. Vi vil jobbe for at du skal få den erstatningen du har krav på.

Vi hjelper deg blant annet med:

  • Bistå med utredning av saken
  • Bistå ved valg av spesialist som skal vurdere din personskade
  • Vurdere erstatningstilbud
  • Fremsette erstatningskrav
  • Bistå ved eventuelt avslag fra forsikringsselskapet

Har du spørsmål knyttet til trafikkskade? Snakk med oss.


Line

Line Naja Ronander

Senioradvokat

Erstatning- og forsikringsrett

Del