Statens vegvesen skjerper sine miljøkrav
Et eksempel hvor miljøkrav har stått helt sentralt er statens vegvesen sin utlysning av kontrakter for veidrift. Statens vegvesen skjerper nå miljøkravene i alle sine kontrakter, og de entreprenørene som klarer å levere klimavennlige løsninger blir belønnet. For første gang blir nemlig klimaavtrykk avgjørende for hvem som får jobben med å drifte riksveiene rundt i landet.
Fra starten av februar 2021 startet Statens vegvesen med å lyse ut nye femårige kontrakter for drift og vedlikehold av veier over hele landet.
Statens vegvesen har som mål å halvere sine utslipp innen 2030. I den forbindelse stiller Statens vegvesen krav til at bedrifter som nå ønsker å inngå kontrakter med dem må være miljøsertifisert. I tillegg må de også føre rapporter på sine CO2-utslipp.
Redusert klimagassutslipp skal telle 20 prosent ved tildeling
E16, riksveg 7 og riksveg 52 i Hallingdal og Valdres er de første områdene som nå ligger ute på anbud. I vurderingen av hvem som skal få tildelt kontraktene skriver Statens vegvesen at pris fortsatt vil veie tyngst. Det nye er derimot at redusert klimagassutslipp også vil bli tillagt vesentlig vekt i vurderingen av hvem som til slutt får tildelt kontrakten. I kontraktene for Hallingdal og Valdres vil redusert klimagassutslipp telle hele 20 % ved tildeling av kontrakten.
De entreprenørene som klarer å dokumentene og legge frem klimavennlige løsninger vil dermed få et stort konkurransefortrinn.
Les mer om:
Bonus til entreprenører som finner miljøløsninger
Som en del av satsingen mot å halvere sine klimagassutslipp har Statens vegvesen i forbindelse med kontrakten for Midtre Hålogaland lagt til rette for en bonusordning til de entreprenører som finner gode miljøløsninger. Som eksempel nevnes gjenbruk av strøsand, mobil smeltekontainer samt lavutslipp fra kjøretøy.
Lyser ut flere kontrakter
Statens vegvesen lyser ut flere kontrakter for drift av riksvegene. Dette gjelder områdene Oslo-Gardermoen, Haugesund, Bergen, Sunnfjord, Steinkjer og Vest-Finnmark. Disse vil ha oppstart 1. september.
Videre vil det bli lyst ut nye kontrakter innen brukervedlikehold, asfaltering, rekkverk, tunneltiltak, bergsikring og utbedring av enkeltstrekninger. Også her vil miljøvennlig veidrift stå sentralt ved tildelingen.
DNB vil gi bedre betingelser til eiendomskunder som bygger og rehabiliterer bærekraftig
Det er ikke bare forbindelse med konkurransene at det lønner seg å tenke miljøvennlig. Også i forbindelse med tildeling av byggelån vil klimavennlige løsninger bli premiert. DNB har nemlig nå annonsert at de innen 2025 skal gi til sammen 130 milliarder kroner i grønn finansiering av eiendom. Grønt lån vil bli gitt for å finansiere bærekraftige bygg. For å få et slikt grønt lån må utbygger minimum tilfredsstille BREEM NOR Very Good-sertifiseringen eller Svanemerket, samt minimum energiklasse B.
Energisertifiseringen er omfattende og nybygg vil bli vurdert på forhold som materialbruk, energibruk, søppelhåndtering, nærhet til kollektivtransport osv.
Vedrørende rehabilitering av eksisterende bygg må entreprenørene, for å få grønt lån, dokumentere minimum 30 prosent energiforbedring. DNB presiserer at det er viktig at eiendomsbransjen tar vare på og forbereder byggene vi allerede har.
Les mer om:
Oppsummering
Oppsummeringsvis fremstår det nå som helt åpenbart at de entreprenørfirmaene som tenker bærekraftig vil bli premiert både i forbindelse med tildeling av kontrakter, men også i forbindelse med tildeling av lån.
Klimavennlige og bærekraftige løsninger vil både nå, men også i tiden fremover være helt avgjørende for hvilke selskaper som vil være konkurransedyktige. Dagens entreprenørfirmaer gjør det derfor smart i å tenke bærekraftig og ta del i den nye grønne utviklingen.
Vi i Codex Advokat bistår entreprenørfirmaer både i anbudsfasen, kontraktsfasen, under selve prosjektet samt i sluttfasen og ved tvister for domstolene. Vi i Codex Advokat er samtidig verdens første klimanøytrale advokatfirma. Vi tar klima og miljø på det største alvor, og ønsker å bidra så mye som mulig til at Norge og resten av verden fortere kan omstille seg til et grønnere samfunn. I den forbindelse jobber vi derfor mye med FN`s bærekraftsmål og øvrige miljørettslige spørsmål. Dette har gitt oss god kunnskap om hvilke valg entreprenørfirmaer må ta for å henge med på den grønne bølgen.
Spørsmål til miljøkrav i bygg og anlegg? Snakk med oss!