Midlertidig forbud
Det midlertidige forbudet har hatt store konsekvenser for flere aktører i byggebransjen, og det er flere planlagte prosjekter som nå er avlyst. Det er mange som har uttalt seg i mediene om at de mener forbudet burde vært varslet på forhånd, og at det ikke skulle tredd i kraft samtidig som planen ble lagt ut på høring. Forbudet trådte som nevnt i kraft fra det ble varslet den 6. april, og fristen for å komme med merknader/kommentarer er satt til 4. mai. Videre har Oslo kommune uttalt at de vil fatte en avgjørelse om det skal nedlegges forbud eller ikke senest åtte uker fra varselet.
Bakgrunnen for Plan- og Bygningsetatens varsel om midlertidig forbud mot tiltak er at man ønsker en annen utvikling for eiendommen eller området enn det nåværende reguleringsplan legger opp til. Oslo kommune mener den nåværende planen tillater for mye utbygging og fortetning på bekostning av grønne områder og småhusområdenes karakter.
Tiltak
Oslo kommunes varsel medfører at man i områder som er omfattet av Småhusplanen på nåværende tidspunkt ikke kan gjennomføre noen form for tiltak etter plan – og bygningsloven, med mindre disse tiltakene eksplisitt er unntatt fra forbudet. I utgangspunktet gjelder et midlertidig forbud mot tiltak for absolutt alle former for tiltak, inkludert tiltak som ikke er søknadspliktige. Kommunen har imidlertid unntatt enkelte typer tiltak, som de mener i begrenset grad vil påvirke de forholdene som revisjonen av reguleringsplanene skal ivareta. Det vil si at ikke all utvikling og tilpasning av bebyggelse vil stoppe helt opp frem til ny reguleringsplan er gjeldende. Tiltakene som er unntatt kan søkes om, saksbehandles og gjennomføres på vanlig måte etter gjeldende småhusplan.
Følgende tiltak er listet opp som unntatt fra det midlertidige forbudet:
- Innvendige tiltak i eksisterende bygninger.
- Dette omfatter alle innvendige tiltak, inkludert bruksendring, som ikke medfører opprettelse av ny boenhet.
- Utvendige endringer av eksisterende bygninger/konstruksjoner
- Fasadeendringer
- Lysgraver, med dybde inntil 0,5 meter og bredde inntil 1 meter, og utvendige kjellertrapper
- Vesentlig reparasjon
- Bygningstekniske installasjoner
- Oppføring, endring og riving av
- Påbygg og underbygg
- Tilbygg med samlet størrelse inntil 15 kvm i bebygd areal (BYA)
- Maksimalt en frittliggende bygning som ikke er til beboelse, med størrelse inntil 36 kvm bebygd areal (BYA) og maksimal gesimshøyde på 3,0 meter og mønehøyde på 4,0 meter.
- Levegg
- Andre utvendige tiltak
- Graving for og legging av kabler og vann- og avløpsledninger
- Etablering av energibrønner
- Arealoverføring med samlet størrelse inntil 50 kvm.
Det ovennevnte betyr at blant annet oppføring av nye boliger og andre tiltak som medfører nye boenheter ikke kan gjennomføres i forbudsperioden. Det samme gjelder for terrenginngrep, deling av eiendommer og større arealoverføringer. I tillegg gjelder forbudet for alle former for parkering under terreng, uavhengig av unntakene over, og for all felling av trær med stammeomkrets over 90 cm, målt 1 meter over terreng.
Forbudet har allerede hatt store konsekvenser for både utbyggere, entreprenører og håndverkere i en periode hvor bransjen allerede er under press på grunn av stor økning i byggekostnader og forsinkelser i leveranser til byggeprosjekter. Vi venter i spenning på kommunens beslutning om de nedlegger forbud og på ny reguleringsplan.