Hjem

Video: Skattemelding 2019

Av: Codex Advokat

Dato: 05.04.19

Hva er nytt i årets skattemelding, og hvilke fradrag har du krav på? Hva bør du egentlig gjøre hvis du har formue i utlandet? Eller kanskje du har kryptovaluta? Senioradvokat og skatteekspert Per B. Wright i Codex gir deg svarene.

Har du spørsmål om skatt?

Codex har en egen skatteavdeling, både for privatpersoner og for bedrifter. For å lese mer om skatt og hva vi kan hjelpe deg med, følg lenkene under.

Skattemelding 2019 – Tips til utfylling av årets skattemelding

Les videoens tekstversjon:

«Nå har alle fått utkast til skattemelding, og vi har alle en jobb å gjøre. Noen har en liten jobb, og noen har en større jobb. Det viktigste er at man får med alle inntektene. Inntektene kontrollerer du med det du har fått opplyst fra arbeidsgiver. Har du pensjon, eller utbetalinger fra Nav, kontrollerer du det som Nav har oppgitt. Noe har formue, andre har gjeld, og det sjekker man mot opplysningene som banken har gitt. Fradrag er viktig da det reduserer skatten, og det er viktig å få med seg de fradragene man har krav på. Har du barn, får du fradrag for utgifter til pass og stell av barn med 25.000 kroner. Er du pendler, får du fradrag for besøksreiser til hjemmet og losji. Kost får man ikke fradrag for i 2018.

Mange har lang reisevei, og dersom den er lengre enn 64 kilometer tur/retur, får du fradrag for disse kostnadene.

Mange er medlem av en fagforening. Det gis fradrag med 3.850 kroner. Har du måttet flytte for å beholde arbeidet ditt, vil også kunne få fradrag for disse kostnadene. Mange leier ut bolig, hvilket er skattepliktig inntekt. Det er netto leieinntekt etter fradrag som er skattepliktige. Mange har anledning til å leie ut boligen sin i et kortere tidsrom. Her er det også skatteplikt for 85 prosent av det som overstiger 10.000 kroner. Dette må man også huske å få med seg.

Skatteetaten har hatt oppmerksomhet mot utleie av bolig. Det er egne skjemaer som skal fylles ut når man har leid ut bolig.

Kryptovaluta er det og mange som har investert i. Formue av kryptovaluta per 31.12.2018 skal rapporteres i skattemeldingen. Mange har kjøpt og solgt kryptovaluta. Gevinster og tap skal også rapporteres. Det er ingen som rapporterer kryptovaluta til skatteetaten for deg, så dette må du huske på å gjøre selv. Skatteetaten har laget et eget skjema RF1159 som skal brukes i denne anledning.

Verden har blitt mindre. Vi har formue og inntekter i utlandet, og dette skal også rapporteres. Hvordan skatteplikten blir, vil være litt avhengig skatteavtalen med det landet hvor formuen og inntekten er. Dette er det viktig det viktig at man kontrollerer nøye, spør gjerne en rådgiver.

Har du hatt formue og inntekt i utlandet som ikke tidligere er rapportert, kan du anmode om frivillig retting av tidligere års skattefastsettinger. Forutsatt at vilkårene er oppfylt, vil du slippe tilleggsskatt. Også her kan det være lurt å konsultere med noen før man gjør dette. Det er også viktig å huske på at skatteetaten får mye informasjon fra andre lands skattemyndighete. Hvis de har fått informasjon om deg, og du ikke har sagt ifra, kan du regne med at de vil kontakte deg på et eller annet tidspunkt og da må du besvare skatteetatens spørsmål.

Du kan endre og tilføye poster i skattemeldingen, men husk at du er ansvarlig for det som fylles ut, så det må være korrekt. Skattemeldingen skal leveres 30/4. Du kan søke utsettelse i Altinn til 31/5, så får du noe bedre tid.

Lykke til med utfyllingen og innleveringen.»

Del