Hjem

Testamentariske gaver

Av: Codex Advokat

Har du noen hjertesaker? En testamentarisk gave kan være med på at ditt ettermæle blir et bidrag til at verden blir et litt bedre sted. Mange velger å testamentere bort noe av arven sin til veldedige organisasjoner. Dette trenger ikke gå på bekostning av verken barn, ektefelle eller andre du bryr deg om.

Testamentariske gaver

Viktige forhold du trenger å vite om testamentariske gaver:

Hva er testamentariske gaver?

Mange uten arvinger velger å testamentere arven sin til en veldedig organisasjon, men gaven behøver ikke å være istedenfor å tilgodese barna, ektefellen, eller andre du er glad i.

I et testament kan du sørge for at arven fordeles slik at familien blir fornøyd i tillegg til at dine hjertesaker kan få en gave.

Har du noen hjertesaker?

Det er mange veldedige organisasjoner å velge mellom. Alle har som mål å jobbe for at verden blir et bedre sted, både ved at regnskoger reddes, barn får mat og skolegang, små landsbygder rent vann eller at det legges ned en innsats for klimaet.

Mange av oss kan kjenne en sterk medfølelse og trang til å gi til et veldedig formål, samtidig som det kan være vanskelig når man også har regninger som skal betales, må spare til pensjon, eller kanskje bidra til at barna kommer inn på boligmarkedet.

Selv om mange har lyst til å støtte de veldedige organisasjonene, kan det være andre formål som virker mer naturlig å bruke økonomien sin på mens man lever.

Ved en testamentarisk gave kan du sørge for at formuen du har skapt går til en hjertesak eller noen som trenger det mer enn arvingene, men ikke før du faller fra og arven etter deg skal fordeles.

Det trenger som nevnt ikke å være istedenfor å testamentere noe til familien og de du er glad i, men et tillegg som bidrar til å skape en bedre verden.

Testamentet må være formriktig

Dersom du vurderer å gi gave til en veldedig organisasjon er det viktig å sette dette opp i et testament som er formriktig. Dette kan du lese mer om på Codex sine nettsider, eller ta kontakt med en advokat som kan hjelpe deg til å sette opp testamentet. Mange veldedige organisasjoner kan også hjelpe til med å sette opp et testament og kan dekke kostander du har tilknyttet dette.

Hvor mye kan du testamentere bort?

Når du tenker på hva som skal testamenteres til en organisasjon, er det lurt å testamentere et beløp, heller enn en gjenstand eller eiendom.

Spesielt dersom det er flere arvinger i testamentet, bør man unngå en fordeling prosentmessig eller slik at organisasjonen får en andel av den totale arven.

Slik unngår man at organisasjonen blir involvert i alle spørsmål rundt dødsboskiftet.

Noen bekymrer seg for at arvingene ikke vil synes noe om at deler av arven tilfaller en veldedig organisasjon. Her er det viktig å huske på at arven etter deg er du som forvalter, og så lenge barna får sin pliktdelsarv kan du testamentere formuen din til hvem du vil.

Mange erfarer også at barna setter pris på at arven deles med noen som trenger det, kanskje enda mer enn arvingene selv. Kanskje dette også blir arvingens måte å bidra til noe uegennyttig, som ikke er så enkelt i den daglige økonomien.

Hvis du ikke har øvrige arvinger og ønsker å testamentere alt du etterlater deg til en veldedig organisasjon, vil organisasjonen håndtere alt det praktiske rundt skiftet.

De vil sørge for at innbo blir tatt hånd om, avisabonnementer blir sagt opp, og at skatt for året en faller fra blir betalt. Mange organisasjoner setter også inn en takk i lokalavisen der avdøde holdt til, og å vise sin takknemlighet over gaven.

Det er viktig å huske på at det ikke er noe beløp som er for lite.

Dersom alle hadde testamentert en liten sum til en veldedig organisasjon, ville dette til slutt vært store summer som kunne vært på å skape en bedre verden for mennesker i nød eller bidra til å stanse klimaendringene. Ikke minst: Det er tanken som teller!

Dette kan Codex Advokat bistå deg med

  • Spørsmål knyttet til testamentariske gaver
  • Juridisk rådgivning
  • Opprettelse av testament

Har du spørsmål knyttet til testamentariske gaver? Snakk med oss.

Del