Kombinert med høye frakt- og energikostnader medfører det at byggebransjen er inne i en vanskelig periode. Vi registrerer at bransjeforeninger av den grunn anbefaler at aktørene i byggebransjen tar inn egne reguleringer i nye kontrakter som hensyntar den ekstraordinære situasjonen. Dette synet deler vi.
Codex jobber for tiden tett opp mot våre klienter både på entreprenør og byggherresiden for å håndtere disse utfordringene. Vi bidrar til å få på plass reguleringer i nye avtaler som ivaretar begge parters behov for forutsigbarhet samt kan gi din bedrift raske og operative råd knyttet til pågående kontrakter og leveranser.
Slik vi ser det er ikke de eksisterende reguleringene som finnes i NS- kontraktene (f.eks. NS8405/8415 og 8407/8417 m.v.) egnet til å håndtere den ekstraordinære situasjonen forårsaket av den ekstreme prisøkningen på råvarer. Risikofordelingen i NS- kontraktene er også slik at dersom leveransen av materialer inngår i entreprenørens kontraktsforpliktelse (noe den i stor grad ofte vil gjøre) vil en prisstigning ut over en eventuelt avtalt indeksjustering, være entreprenørens risiko etter kontrakten. Avtalt indeksregulering vil i normaltilfeller heller ikke ta høyde for en ekstrem prisutvikling i en av flere innsatsfaktorer i et byggeprosjekt. Her kan entreprenøren – med mindre det er avtalt mekanismer for prisjustering og/eller risikofordeling – gå på store tap.
Reglene om force majeure vil i mange tilfeller gi rett til fristforlengelse. Men dette gjelder bare i de tilfeller hvor kontrakten ble inngått før partene burde tatt den eventuelle hindringer i betraktning. Reglene om force majeure regulerer imidlertid ikke vederlagsjustering. Krigen i Ukraina eller barkebille-situasjonen i Canada utgjør heller ikke en endring som gir entreprenøren krav på vederlagsjustering. Dersom det ikke er inntatt særskilte bestemmelser i kontrakten som reflekterer den nåværende situasjonen vil prisreguleringer og ytterligere vederlagskrav måtte begrunnes i bakenforliggende avtalerett, f.eks. læren om bristende forutsetninger. Det vil ofte være vanskelig for entreprenører å vinne frem med denne type rettslig argumentasjon i domstolene. Vi anbefaler derfor sterkt at partene søker å avtaleregulere disse utfordringene før en kontrakt inngås. Som entreprenør bør man innta forbehold om prisstigning m.v. allerede ved inngivelsen av tilbud.
For pågående kontrakter minner vi også om at varslingsreglene i NS kontraktene kommer til anvendelse, noe som medfører at entreprenøren ofte har meget kort frist til å fremme et krav om vederlagsjustering eller fristforlengelse, uavhengig av hva som er årsaken.