Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Av: Codex Advokat
Uskifte betyr å utsette arveoppgjøret mellom lengstlevende ektefelle/samboer og avdødes andre arvinger. Vi får veldig ofte høre at lengstlevende er blitt rådet til å sitte i uskiftet bo. «Du trenger ikke bekymre deg, du kan bare sitte i uskiftet bo» er en gjenganger. Men det er ikke alltid det lønner seg.
Før du velger å overta et uskiftet bo, bør du undersøke hvilke konsekvenser det får for deg. Uskifte kan være både en gunstig løsning for lengstlevende og en sikkerhet for arvingene. Men det kan også få uheldige konsekvenser. Og har du først undertegnet på at du overtar boet i uskifte (dvs. utsetter arveoppgjøret), er det for sent å ombestemme seg eller angre etterpå.
Ektefeller med felles livsarvinger har rett til å sitte i uskiftet bo med verdier som er felleseie. Ektefeller kan sitte i uskiftet bo med verdier som er særeie, hvis det er bestemt i ektepakt eller arvingene samtykker. Ektefeller har ikke rett til å sitte i uskiftet bo med avdødes særkullsbarn uten deres samtykke.
Samboere med felles barn har rett til å sitte i et begrenset uskiftet bo med felles bolig, hytte og bil. Samboere uten felles barn har ingen rett til å sitte i uskiftet bo.
For eldre ektefeller med felles livsarvinger er uskifte normalt en god løsning.
I tilfeller hvor lengstlevende er ung eller middelaldrende, vil verdiene sannsynligvis øke under uskifteperioden. Selv om det kan være en fjern tanke når man akkurat har mistet sin partner, er det ikke usannsynlig at lengstlevende senere treffer en ny partner. Hvis lengstlevende da gifter seg på nytt eller blir samboer, må uskifteboet skiftes med førstavdødes arvinger. Da viser det seg ofte at det hadde vært gunstigere for lengstlevende å ha utdelt arven til avdødes arvinger med en gang enn å ha utsatt arveoppgjøret.
I tilfeller hvor avdøde hadde særkullsbarn, kan det også fort oppstå uenigheter eller konflikter rundt lengstlevendes forvaltning av verdiene i uskifteboet.
Vår anbefaling er at du som lengstlevende tar en grundig vurdering av hva et umiddelbart arveoppgjør etter førstavdøde vil innebære for deg, før du eventuelt overtar boet i uskifte.
Ektefellens rett til å sitte i uskiftet bo etter førstavdøde ektefelle gjelder overfor alle arvingene, med unntak av avdødes særkullsbarn (barn som avdøde hadde med andre enn ektefellen). Dette innebærer at avdødes særkullsbarn har rett til å motta sin arv straks sin forelder faller fra.
Avdødes særkullsbarn kan imidlertid samtykke til at lengstlevende ektefelle får sitte i uskiftet bo med deres arv, helt eller delvis. Særkullsbarna kan enten gi et forhåndssamtykke til uskifte, eller samtykke i forbindelse med at boet overtas til uskifte ved ektefellens bortgang. Dersom det innhentes forhåndssamtykke er det hensiktsmessig at disse er skriftlige, ugjenkallelige, og inntas som vedlegg til ektefellenes testament. Testamentet med vedleggene kan oppbevares i tingretten. Slik oppbevaring koster omtrent kr 1 000.
Konsekvensen av at særkullsbarna ikke samtykker til at lengstlevende ektefelle kan sitte i uskifte er at særkullsbarna har krav på sin arv straks etter at sin forelder har falt. Dersom det både er felles arvinger og særkullsbarn etter avdøde, kan særkullsbarna gis oppgjør straks, og resten av boet overtas i uskiftet bo overfor de øvrige felles arvingene.
Gjenlevende samboers rett til å sitte i uskiftet bo er betydelig begrenset sammenlignet med ektefellers rett til å sitte i uskiftet bo.
Avdøde samboers særkullsbarn kan tilsvarende kreve sin arv utbetalt straks.
Advokat og partner |
15.04.21
Mange der ute har ikke testament. Mange tenker vel at «barna våre er venner så det trenger vi ikke» eller at «arveloven regulerer jo dette». Uten et testament har du i realiteten valgt arvelovens ordning – men vet du egentlig hva du da har valgt?
10.03.21
Ny arvelov trådte i kraft 1. januar 2021. En viktig praktisk endring er at en gave som er gitt til livsarvinger ikke er forskudd på arv med mindre det er satt som en betingelse da gaven ble gitt.
15.02.21
«Egen pensjonskonto» er det mange som snakker om for tiden, men vet du hva som skjer med dine oppsparte midler og din pensjon ved et samlivsbrudd eller dødsfall?
Innføring av egen pensjonskonto er en gyllen mulighet til å ta en gjennomgang av hvordan oppsparte midler, inkludert pensjon, fordeles ved samlivsbrudd og dødsfall. Hvis du vet hvordan dette fordeles, vil du kanskje også innrette sparingen din annerledes.