Hjem

Podkast: Julehilsen fra WWF. 6. desember

Av: Codex Advokat

Dato: 06.12.20

Adventskalender 2020: Luke 6: Verdens naturfond (WWF). Jordas overforbruksdag kommer tidligere hvert år. Globalt bruker vi 1,6 jordkloder, vi bruker mer ressurser enn det planeten vår har tilgjengelig. Hør hvordan WWF jobber for å stanse naturødeleggelser og skaper en fremtid der mennesker lever i harmoni med naturen.

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF, møter Anders Faanes over Teams.

Du kan også lytte til episoden her

Spotify iTunes

Dette kan du lese mer om:

Kjapt om episoden

Organisasjon: Verdens naturfond (WWF)
Deltakere: Karoline Andaur
Dato: 6. desember
Vipps Nr.: 11403
Nettsted: https://www.wwf.no/

Hva jobber WWF med?

Karoline Andaur, generalsekretær i WWF, forteller:

Vi jobber for å ha mer natur og mindre utslipp. Vi jobber for å stanse naturødeleggelser og skape en fremtid der menneskene skal leve i harmoni med naturen.

Det er ikke sånn at det skjer av seg selv, vi er en organisasjon som jobber på mange ulike måter. Vi kan sitte i møter, skrive e-poster og prøve å påvirke for eksempel politikere og næringslivet til å ta andre valg. Smartere valg for å ta vare på naturen, samtidig som vi har utvikling.

Det er en naturkrise, og det har nok ikke folk vært klar over, eller opptatt av enda. Man hører om dyr det går dårlig med, og at skogen brenner andre steder i verden. Men man har ikke forstått, tror jeg, hvor mye natur vi ødelegger og hvor mye som forsvinner hvert år. Hvis vi ikke gjør noen andre valg nå fremover kommer vi til å minste enorme mengder dyreliv og naturen vår.

Vi trenger naturen, for det er selve livsgrunnlaget vårt.

Hvordan jobber WWF?

Karoline Andaur ønsker å dra frem et eksempel med arbeidet mot plast. Hun forteller:

WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner og vi er tilstede i over 80 land. Og med plast jobber vi med akkurat det samme over hele verden. Målet vårt er at det ikke skal komme noe plast på avveie, at det ikke skal havne noe plast i naturen og havområdene våre. Tilbake i 2017 lanserte vi en nullvisjon på dette. Vi må ha en nullvisjon på at ingen plast skal havne i naturen.

Dette presenterte vi på Arendalsuka her i Norge, som er en møteplass der politikere, ulike intresseorganisasjoner og næringslivet møtes for å diskutere ulike ting. Vidar Helgesen, tidligere klimaminister synes dette var en strålende ide og han tok det videre til FNs miljøforsamling og sa at dette må hele verden være med på. Dette er så viktig og et enormt stort problem. Opp til 80 millioner havner i havet hvert år og vi trenger å endre det. Han fikk med seg FNs miljøforsamling til å si "ja, dette er kjempe viktig, dette må vi prøve å få på plass". Også har en nå et pågående arbeid som skal sikre en global juridisk bindende avtale som skal sørge for at det ikke skal være lov med marin forsøpling, altså at plasten ikke skal havne ute i havet.

Vi har en rapport som sier at på globalt gjennomsnittlig nivå så får vi i oss 5 gram plast i uken, som tilsvarer et kredittkort.

En liten oppfordring inn i julen

En liten oppfordring fra WWF inn i julen.

Julen er kjent for mye kos og hygge, og det skal det fortsette å være. Men, om man trenger å kjøpe alle disse gavene som vi gjør? Og kanskje gaver som ikke er ment til å være så veldig lenge: billige ting som har dårlig kvalitet. Så tenker jeg, kunne man heller gått sammen og kjøpe en litt større ting, noe vedkommende trenger og som har kvalitet og som varer lenge. Kan man gi flere opplevelser? Istedenfor å kjøpe ting.

Når du skal handle mat nå, så er det enormt med tilbud. 3 for 2 for eksempel, men kan man tenke kommer jeg til å spise det opp? Eller kjøper jeg det fordi det er på tilbud. Man tenker at man sparer penger, men man sparer ikke kloden, hvis du kjøper mer enn du trenger.

Støtt 24 veldedige organisasjoner

Kjøp adventskalenderen til Advent for Alle.

Flere episoder i adventskalenderen

Les mer om: Testamentariske gaver