Hjem

Podkast: Julehilsen fra Norges Blindeforbund. 5. desember

Av: Codex Advokat

Dato: 05.12.20

Adventskalender 2020: Luke 5: Norges Blindeforbund. Visste du at 1 av 5 i Norge vil i løpet av livet få en eller annen form for funksjonsnedsettelse? Norges Blindeforbund jobber for å skape samfunnsmessig likestilling. Hør hvordan du kan bidra. Karsten Aak, generalsekretær i Norges Blindeforbund, møter Anders Faanes over Teams.

Du kan også lytte til episoden her

Spotify iTunes

Dette kan du lese mer om:

Kjapt om episoden

Organisasjon: Norges Blindeforbund
Deltakere: Karsten Aak
Dato: 5 desember
Vipps
: 05030
Nettsted: https://www.blindeforbundet.no

Hva jobber Norges Blindeforbund med?

De fleste har hørt om Norges Bildeforbud og har et slags forhold til det, men man vet kanskje ikke alt det de driver med og hva de jobber med. Karsten Aak begynner i episoden å fortelle om dette:

Norges Blindeforbund er den eldste organisasjonen av funksjonshemmede i Norge. Ble stiftet i 1900, så vi nærmer oss 125 år. Formålet til Blindeforbundet er å jobbe for samfunnsmessig likestilling for svaksynte og blinde, og andre grupper av funksjonshemmede. Det er veldig mange funksjonshemmede i Norge. Mange flere enn det mange av oss tror.

Vi bruker et tall som sier at 1 av 5 eller 20 % av Norges befolkning vil i løpet av livet få en eller annen form for funksjonsnedsettelse. Svaksynte og blinde så er vi over 300 000 tusen nordmenn som har et vesentlig synsproblem.
Og det er det som Norges Blindeforbund jobber med.

En solskinnshistorie

Karsten Aak forteller om en historie om hvordan Norges Blindeforbund påvirker livene til mennesker som opplever å få en synsnedsettelse i voksen alder:

Mange har fortalt meg historier om at de har mistet fem eller ti år av livet, muret seg inne hjemme og ikke kommet ut, og vært hjelpeløse, mange har også hatt store psykiske problem på grunn av synshemmingen og den situasjonen de havner i.

Jeg husker jeg intervjuet en mor i 40-årene en gang, hun var på vei til håndballkamp med sine to jenter, så opplevde hun i en tunnel at hun ikke så det hun skulle se. Hun ble livredd og kom seg ut av tunellen og fikk parkert bilen og fikk hjelp til videre transport til sykehus. Der fikk hun kontrollert synet sitt og det viste seg at hun hadde en alvorlig øyesykdom som ikke var mulig å hjelpe henne med, hun mistet synet veldig raskt. Hun ble sittende hjemme, følte ikke hun kunne noen ting. Etter noen år så kom hun til vårt syn- og mestringssenter og lært mobilitet, lærte data, lærte ADL som er å mestre og betjene kjøkkenet og lage mat.

Etterpå så er det en solskinnshistorie der hun kommer seg til håndballbanen selv om hun ikke ser så opplever hun å heie og sånt. Hun kan fortsatt bake boller til jentene sine og hun fikk livet tilbake igjen og har et verdig liv og trives fantastisk. og føler hun kan bidra på hjemmebane og inn i organisasjonen vår.

Hvordan kan du bidra?

Det er mange måter å bidra til vårt arbeid på. og ikke bare økonomisk, men jeg må starte med å si Norges Blindeforbund, i konsernet vårt har vi godt over 400 000 millioner i årlige budsjetter og aktivitør vi skal vi ivareta. 7 av 10 kroner som vi bruker i det budsjettet kommer som gaver fra det norske folk. Mer enn 54 000 mennesker i Norge støter Norges Blindeforbund, og mange støtter sporadisk. Den økonomiske biten er fortsatt veldig viktig, forteller Karsten Aak.

  • Ta kontakt med de lokale kontorene
  • Bli leirleder
  • Bli ledsager for fjellturer
  • Vær en heiagjeng for våre kampsaker
  • Del vårt innhold i Sosiale meder

Støtt 24 veldedige organisasjoner

Kjøp adventskalenderen til Advent for Alle.

Flere episoder i adventskalenderenLes mer om: Testamentariske gaver