I dagens samfunn er det avgjørende for en virksomhet å være tydelig og tilgjengelig på internett dersom de ønsker å lykkes med markedsføring av varene og tjenestene de tilbyr. Det å sikre seg kjennetegn som domenenavn kan i enkelte tilfeller være like viktig som å registrere det aktuelle kjennetegnet som varemerke.
Et domenenavn er en spesifikk internettadresse som primært brukes for å trekke kunder til virksomhetens nettside. I dagens samfunn er det helt vesentlig med en god nettside for salg og informasjonsflyt for virksomheten.
Virksomheter som er i etablerings- eller endringsfase, eller som utvikler nye produkter eller tjenester, bør vurdere å registrere aktuelle domenenavn. Disse bør gjenspeile både virksomhetens navn, produkter og tjenester.
.no-domenet blir drevet av Norid. De vedlikeholder også den sentrale databasen for alle norske domenenavn.
Dersom du har registrert et domenenavn, vil du ha retten til å benytte deg av domenet så lenge du fornyer registreringen årlig. Dersom du er innehaver av et domene, vil ingen andre kunne registrere et identisk domene.
Et domene kan registreres av både virksomheter og privatpersoner. En virksomhet som skal være innehaver av et domene i Norge må imidlertid være registrert i enhetsregisteret og ha norsk postadresse.
I utgangspunktet kan man registrere hva som helst som et domenenavn, så lenge det ikke er opptatt. Det vanligste er å registrere et domenenavn som tilsvarer navnet til virksomheten, eventuelt navnet på produktene eller tjenestene virksomheten tilbyr.
Før et varemerke eller produktnavn velges, vil det være fornuftig å undersøke om domenenavnet er tilgjengelig. Dersom domenenavnet allerede er registrert, vil ikke du ha muligheten til å opprette et identisk domene.
Dersom virksomheten din har kommet så langt i prosessen knyttet til varemerket og/eller produktnavnet at det ikke vil være mulig å bestemme et nytt navn, kan dette medføre at dere må betale dyrt for å få overført domenenavnet. I verste fall kan dere ende opp med et domenenavn som ikke er likt navnet til virksomheten eller varemerket dere har.
Det anbefales å vurdere et domenenavn som er identisk med navnet til varemerket, slik at nettsiden er med på å bygge opp produktet/tjenesten og virksomhetens goodwill.
Enkelte domenenavn kan ikke registreres. Dette er for eksempel uttrykk som kan virke støtende eller krenkende, eller kategoridomener som Norid administrerer.
Hva gjør du dersom noen andre har registrert ditt domene?
Dersom domenenavnet er ledig, er det prinsippet «først i tid, best i rett» som gjelder. Dersom noen andre har valgt ditt domene, og du ikke har noen beskyttet interesse i domenet, kan det avtales overføring av domenenavnet. Dette skjer vanligvis mot et vederlag.
Dersom noen andre har registrert et domenenavn som er identisk eller forvekselbart med ditt firmanavn eller en annen beskyttet rettighet, vil det oppstå et spørsmål om domenenavnet er i strid med dine rettigheter. Man vil da, i tillegg til kontrakt og forhandlinger med nåværende domenehaver, ha rett til å klage til Norid.
Når kan man klage på et domenenavn?
Dersom man har rettighetene til et domenenavn som er likt eller forvekselbart med et domenenavn som noen andre har registrert, er det klageadgang hos Norid. For å kunne vinne frem, er det to vilkår som må være oppfylt:
Man må kunne dokumentere rettighetene dine til navnet
Man må kunne bevise at registreringen har skjedd i ond tro
Det er helt vanlig å bruke advokat i slike klagesaker, som jo er en kombinasjon av rettigheter med grunnlag i for eksemepl varemerke eller firmanavn og domenerett. Det løper frister som nevnt nedenfor, og det vil normalt være hensiktsmessig å samtidig undersøke og følge opp eventuelle krenkelser av varemerke(r) og brudd på markedsføringsloven. Ikke sjelden vil det ved flere krenkelser være riktig med et søksmål i stedet for oppfølging av de enkelte brudd, og her vil advokaten kunne bistå med både råd og oppfølging.
Dersom virksomheten ved tidspunktet for krenkelser enda ikke har laget en strategi for beskyttelse av varemerker, navn og andre immaterielle rettigheter, vil advokaten også kunne bistå med det, slik at man ikke fortsetter å være like sårbar for krenkelser.
Fristen for å klage til Norid og Domeneklagenemnda er på tre år etter at domenet ble registrert. I vurderingen av ond tro, er følgende momenter sentrale:
Er domenet registrert for å hindre deg i å registrere et navn du har rettighetene til?
Er registreringen gjort for å gjøre det vanskelig for din virksomhet?
Ble domenet registrert for å villede noen til å tro at navnet er tilknyttet din virksomhet, eventuelt en offentlig myndighet eller virksomhet?
Har motparten registrert andre domenenavn i ond tro?
Dersom man kan dokumentere rettighetene til navnet, og bevise at motparten har registrert domenet i ond tro, vil man få medhold på klagen til Norid.
Hvis fristen for å klage har gått ut, vil alternativet være å få rettighetene til domenet overført ufrivillig gjennom en domstolsprøving, altså gjennom søksmål.
Per dags dato er gebyret for å sende inn en klage på kr. 5750,-. Dersom man når frem med en klage, vil man få denne summen refundert. Avgjørelsen vil normalt sett foreligge innen tre uker, men dette er avhengig av sakstilfanget.
Har du spørsmål knyttet til domenenavn? Snakk med oss.