Hva tenker dere i Syklistenes Landsforening kan gjøres mtp. utvikle byene våre slik at flere kan ta i bruk sykkelen?
La gatene bli et sted hvor mennesker synes det er hyggelig å være.
«En god by er som en god fest – folk blir lenger enn egentlig nødvendig, fordi de koser seg»
Slik den danske arkitekten Jan Gehl én gang skrev.
Dersom vi får innbyggere til å vilje gå og sykle så får vi også en bedre flyt i trafikken og de som må kjøre bil vil lettere komme seg fram. Transportene vil flyte bedre og vi får en bedre by for alle.
Hva kan kommunene gjøre for flere skal bruke sykkelen?
Senk hastighetene i tettbygde strøk til maks 30 km/t slik at det blir trygt å ta seg fram. Bygg ut et sammenhengende sykkelveinett slik at flere kan få sin daglige mosjon på vei til jobb. Øk bredden på de sykkelveier som allerede eksisterer slik at foreldre kan sykle ved siden av barnet sitt og samtale om hvordan skoledagen har vært. La den tunge trafikken kjøre rundt byen i stedet for gjennom den.
Har dere noen tanker om hva politikerne på riksplan kan gjøre?
Slutt umiddelbart med å investere i infrastruktur som gir byene den dårlige luft som dreper 1000 nordmenn hvert år. Beslutt at minst 50 prosent av byvekstavtalene må gå til investeringer i aktiv reising. Vedta 30 km/t som generell fartshastighet i byer og tettsteder. Innfør momsfritak for elsykler som fører til at også sosioøkonomisk utsatte grupper får tilgang til den nye mobiliteten.
Har dere noen formening om hvordan bygge- og eiendomssektoren kan være med å fremme mer grønn områdeutvikling?
Bli medveten om hvem dere bygger for i dag: hvem er hen, hvordan transporterer hen seg? Begynn å bygg for en annen person. Prøv å sykle slik at du får se hvordan det er og hvilke utfordringer de framtidige innbyggerne vil møte. Plassere sykkelparkeringene slik at det er mulig å enkelt komme seg det med en lastesykkel, og trygt nok at du tørrer å oppbevare den der.
Hva opplever dere er de største hindringene for at grønn områdeutvikling ala satsing på sykkelveier ikke blir prioritert?
I mikroperspektiv er ofte sånn at de som besluttet om noe ikke helt har skjønt perspektivet til den som sitter på et sykkelsete. Det kan være at syklende og gående blandes på bittesmå arealer, eller at sykkelparkeringen er bak en tung dør og en trapp. I et større perspektiv har vi mislykket å forklare det enorme gevinstene av omdisponering av gatearealer og potensialet til sykling: over halvparten av alle reiser er under fem kilometer.