I anledning Bærekraftsuka holdt Kitty Moss Sørensen fra Codex Advokat 30. september et webinar om Grønn byutvikling sammen med Maren Hersleth Holsen i Henning Larsen og Thorbjørn Barrett Sele i Vassgo AS.
Hvilke områder innenfor bærekraft er du/din organisasjon særlig opptatt av?
Bærekraft er en del av alle avgjørelsene vi tar. Vi er opptatt av at de tiltakene vi gjennomfører i prosjekter skal være basert på kunnskap og fakta. Henning Larsen opprettet vår bærekraft avdeling allerede for 10-15 år siden.
Gjennom forskning og design har vi opparbeidet en sterk erfaring og kompetanse, eksempelvis innenfor trekonstruksjon.
Ambisjoner om bærekraft påvirker hvilke kunder vi samarbeider med og hvilke prosjekter vi velger. I år lanserte vi strategien «Partner of sustainable change» sammen med Rambøll, og det stiller høye krav til oss selv. Alle prosjektene vi jobber med skal ha tydelige målsetninger om bærekraft, eller mulighet til å påvirke i en bærekraftig retning. Det gjelder alt fra hvilket inngrep prosjektet har på areal og natur, hvordan vi kan bidra til reduksjon av klimagassutslipp, til bærekraft i konstruksjon, design valg, bruk av biobaserte materialer, metode, program og funksjoner.
Særlig kan jeg trekke frem hvordan sambruk med eksisterende arealer og gjenbruk og ombruk av materialer konkret kan bidra til en mer sirkulær byggebransje.
Hva er det du er mest stolt av at din bedrift har fått til de siste årene i relasjon til bærekraftsmålene?
Det er evnen til å se alle bærekraftmålene i sammenheng som er vår styrke. Og det gjør vi særlig i byutviklingsprosjektene våre, hvor vi har mulighet til å påvirke forutsetninger for både sosial- og miljømessig- og økonomisk bærekraft helt fra mulighetsstudier via planprosessen og videre gjennom programmering og prosjektering. Vi må lykkes i å ha flere tanker i hodet hvis vi skal lykkes med å skape et bærekraftig samfunn, og da må vi både planlegge byer og lokalsamfunn slik at vi både ivaretar naturen og menneskene som skal leve der.
De siste årene har vi løftet oss på nettopp denne helhetlige kompetansen, gjennom å bli et større team innen areal- og byplanlegging og landskapsarkitektur i tillegg til arkitektur og interiør.
Jeg er også stolt av en kampanje vi har kjørt internt i Henning Larsen, hvor vi har gjennomført et digitalt kurs for alle våre arkitekter internasjonalt: «Du you speek carbon?». Resultatet av dette er at vi nå har et fokus på å komme tidligere inn i prosjektene for å kunne prioritere riktig når det gjelder karbonfotavtrykk, og vi ser at det påvirker måten vi angriper og løser prosjektene våre.
Andre ting som dere vil nevne i relasjon til deres bærekraftsarbeid?
Ja, jeg må komme med et lite hjertesukk til slutt
"vi må aldri slutte å tro på kunnskap. Vi representerer et fagmiljø med sterk integritet. Dersom vi skal lykkes må vi fortsette å forske på hvordan vi kan finne gode og bærekraftige løsninger, og de som bestemmer må basere avgjørelsene sine på fakta og kunnskap. Nå må det være slutt på å stikke hodet i sanden og håpe at klima- og naturkrisen skal gå over av seg selv."
Vi arrangerte webinaret "Grønn byutvikling" 30. september 2022 sammen med Henning Larsen arkitekter og Vassago. Her får du tilgang til opptak.