Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Av: Codex Advokat
Det finnes ikke en egen samboerlov som regulerer de økonomiske forholdene mellom samboere underveis i samlivet eller ved samlivsbrudd. Spørsmålet om det er behov for en samboerlov som regulerer samboernes formuesforhold har imidlertid dukket opp med jevne mellomrom. I februar 2022 fattet Stortinget et enstemmig anmodningsvedtak om å vurdere spørsmålet på nytt.
Et samboerlovutvalg ble nedsatt i mars i år, 24 år etter at forrige utredning forkastet idéen om en egen samboerlov.
Samboerlovutvalget skal utrede lovgivningen, samt vurdere om det i det hele tatt bør lages en samboerlov. En forutsetning etter Stortingets vedtak er at reglene skal være fravikelige. Dette innebærer at samboere kan avtale at noe annet skal gjelde enn det som følger av en eventuell samboerlov. Utvalget skal levere utredningen sin innen 1. mai 2025.
Før en eventuell samboerlov er vedtatt er det viktig å for samboere som ønsker sikkerhet å opprette en samboeravtale. Samboeravtalen regulerer blant annet hvordan verdier og gjeld skal fordeles ved et eventuelt samlivsbrudd eller ved dødsfall. Samboerne kan også testamentere til hverandre for å sikre den andre samboeren verdier ved dødsfall.
Advokatfullmektig
16.01.25
Finansdepartementet har foreslått endringer i reglene for frivillig retting, som kan få store konsekvenser for deg som har behov for å rette feil i tidligere skattemeldinger. Hvis forslaget vedtas, vil muligheten til å rette opp feil uten risiko for tilleggsskatt eller andre sanksjoner forsvinne. Codex Advokat anbefaler derfor å handle raskt for å sikre dine rettigheter. Vi står klare til å bistå med vurdering og frivillig retting før de nye reglene trer i kraft.
19.06.24
Høyesterett avsa nylig en avgjørelse i en sak om felleseieskifte, hvor mannen fikk holde en tilbakekjøpsrett utenfor på skiftet.
29.04.24
For arbeidslivet har Arbeidsmiljøloven egne regler som regulerer varsling, og det klare utgangspunktet er at alle ansatte har rett og krav på å kunne si ifra om kritikkverdige forhold knyttet til virksomheten der man jobber.