Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Av: Codex Advokat
«Egen pensjonskonto» er det mange som snakker om for tiden, men vet du hva som skjer med dine oppsparte midler og din pensjon ved et samlivsbrudd eller dødsfall?
Innføring av egen pensjonskonto er en gyllen mulighet til å ta en gjennomgang av hvordan oppsparte midler, inkludert pensjon, fordeles ved samlivsbrudd og dødsfall. Hvis du vet hvordan dette fordeles, vil du kanskje også innrette sparingen din annerledes.
Ved samlivsbrudd vil du som samboer beholde dine egne midler, både egen sparing og opptjente pensjonsmidler. For ektefeller gjelder forskjellige regler for pensjonsmidler og egen sparing. Pensjon fra folketrygden og offentlige og private pensjonsordninger holdes utenfor deling i et skifteoppgjør mellom ektefeller. Egen sparing vil derimot inngå i delingen av felleseie med ektefellen med mindre ektefellene har avtalt særeie.
Når det gjelder arv, har de fleste har hørt om barns pliktdelsarv og ektefellens rett til arv. Pensjonen kommer faktisk i tillegg og fordeles etter andre regler. Etter hvert som fokuset har økt på både egen pensjonssparing og sparing i aksjer og fond, kan det være betydelige midler også her som skal fordeles når du faller bort.
Egen sparing i aksjer og fond følger de vanlige reglene for fordeling av arv etter arveloven eller testament. Det betyr at hvis du har ektefelle og barn, vil ektefellen arve ¼ og barna ¾ av disse midlene. Det gjelder også hvis dere har avtalt fullt særeie. Hvis dere er samboere med felles barn, vil barna arve alt etter avdøde med unntak av 4G (ca kr 400 000) til samboer.
Oppspart pensjon gjennom arbeidsgiver fordeles derimot etter pensjonslover til barn og ektefelle, samboer eller registrert partner uavhengig av brøkene i arveloven:
Reglene om hvordan oppspart pensjon gjennom arbeidsgiver fordeles er ufravikelige, som betyr at du ikke selv kan bestemme en annen fordeling. Det du likevel kan gjøre er å tenke gjennom hvordan annen sparing skal fordeles. For eksempel:
Her er mange muligheter og vi kan hjelpe deg med å sette opp et testament som sørger for en fordeling av dine verdier i tråd med det som er best for deg og din familie.
Advokat og partner |
11.03.21
Uskifte betyr å utsette arveoppgjøret mellom lengstlevende ektefelle/samboer og avdødes andre arvinger. Vi får veldig ofte høre at lengstlevende er blitt rådet til å sitte i uskiftet bo. «Du trenger ikke bekymre deg, du kan bare sitte i uskiftet bo» er en gjenganger. Men det er ikke alltid det lønner seg.
15.04.21
Mange der ute har ikke testament. Mange tenker vel at «barna våre er venner så det trenger vi ikke» eller at «arveloven regulerer jo dette». Uten et testament har du i realiteten valgt arvelovens ordning – men vet du egentlig hva du da har valgt?
10.03.21
Ny arvelov trådte i kraft 1. januar 2021. En viktig praktisk endring er at en gave som er gitt til livsarvinger ikke er forskudd på arv med mindre det er satt som en betingelse da gaven ble gitt.