Et felles mål for oss alle bør og må være å redusere miljøavtrykket. Regjeringen har lovfestet Norges klimamål som en del av omstillingen til et lavutslippssamfunn i Norge i 2050. Disse utfordringene tar selskaper i byggebransjen nå tak i, og flere og flere prosjekter blir mer bærekraftige. Ombruk av byggevarer er et viktig virkemiddel for å oppnå en bærekraftig byggebransje.
Det er dokumentert at bygninger på verdensbasis står for:
40 % av CO2 -utslipp.
40 % av energiforbruk.
40 % av avfall.
Dette faktum er relevant og utfordrende for Norge.
Ifølge SSB oppstår det omkring 1,8 millioner tonn avfall fra nybygging, rehabilitering og rivning, samt ytterligere nesten en million tonn fra anleggsaktivitet. Til sammen utgjør dette 25 % av alt avfall i Norge.
Bygg- og eiendomssektoren er derfor den glemte klimaverstingen.
For å møte kravene som det grønne skifte og ikke minst EUs taksonomiforordning vil stille til ulike næringer, er det helt avgjørende at fokus rettes mot, og det brukes ressurser på, bærekraftig aktivitet på byggeplassene.
Ombruk av byggevarer vil bidra til lavere klimagassutslipp og bruken av ressurser til produksjon av nye byggevarer begrenses.
Regelverket for ombruk av byggevarer er i utvikling, og vil forhåpentligvis legge til rette for bruk av brukte byggevarer i byggeprosjekter.
Dagens regelverk er primært basert på bruk av nytt materiale, og ikke gjenbruk av eksisterende materiale, men sirkulærøkonomien er for lengst vedtatt som satsningsområde i EU hvor blant materialgjenvinning er viktig.
Det er hovedsakelig to forskrifter som er relevante for ombruk i byggevarebransjen:
Forskrift om dokumentasjon av byggevarer (byggevareforskriften, DOK).
TEK 17 (Byggteknisk forskrift).
DOK inneholder regler om dokumentasjon og omsetning av produkter til byggverk, og gjennomfører byggevareforordningen (forordning (EU) nr. 305/2011) i norsk rett.
I DOK skilles det mellom to typer byggevarer.En vare må tilfredsstille en av de to følgende for å kunne omsettes:
Byggevarer som er CE-merket gjennom en harmonisert produktstandard for byggevaren eller gjennom en frivillig ordning for CE-merke basert på utarbeidelse av en EAD og ETA.
Byggevarer som ikke er omfattet av en harmonisert standard eller frivillig ordning (ETA).
TEK 17 regulerer bruk av brukte byggevarer.
Det at en byggevare kan omsettes i henhold til DOK/byggevareforordningen betyr ikke nødvendigvis at den kan brukes i et bygg, da omsetningen og bruken reguleres i to forskjellige forskrifter. Bruk av byggevarer reguleres av Byggteknisk forskrift (TEK17).
Ved omsetning av brukte byggevarer må altså to ting avklares:
Kan den brukte byggevaren redokumenteres for å tilfredsstille krav for omsetning etter DOK?
Kan egenskapene til den brukte byggevaren redokumenteres slik at den tilfredsstiller de egenskapene som kreves for bruk i et annet bygg, jfr. Kravene i TEK17?
Navigeringen mellom disse forskriftene og de ulike dokumentasjonskravene, gjør at terskelen kan bli høyrere for å benytte seg av ombrukte byggevarer da det å kjøpe helt nye byggevarer er enklere.
Forslag om endring av reglene om ombruk av byggevarer på høring
Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har sendt inn høringsforslag om endring av forskrift om omsetning og dokumentasjon av produkter til byggverk (DOK).
Endringsforslaget gjelder ombruk av byggevarer.
DiBK foreslår en endring i DOK § 9 som angir virkeområdet for DOK kapittel III Krav til byggevarer som ikke er CE-merket. Endringen vil innebære et unntak fra kravene til produktdokumentasjon for ombrukte byggevarer.
I tillegg åpner DiBK for innspill til et alternativt forslag til regulering av ombrukte byggevarer.
Formålet med endringen er å lempe på kravene til produktdokumentasjon, og således gi insentiver til omsetning av brukte byggevarer.
Forslaget vil dermed kunne føre til økt ombruk av byggevarer i byggverk. Dette vil ha en positiv effekt på klima og miljø.
Høringsfristen gikk ut 9. november 2021 og det var ved utløpet av høringsfristen sendt inn nesten 40 høringssvar. Nå er forslaget og høringssvarene til behandling hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Vi i Codex Advokat gleder oss til å se hva den nye reguleringen av ombrukte byggevarer blir.
Hva kan bygg- og eiendomssektoren gjøre for klima nå?
Når det snakkes om bærekraft på byggeplasser, er ofte samtaleemnet hvilke regler som gjelder, når de kommer, hvordan de skal oppfylles og hvem de vil gjelde for.
Som nevnt over er det allerede et omfattende regelverk som skal ivareta bærekraftperspektivet på byggeplassen, og enda flere regler vil komme om kort tid.
Relevante spørsmål er hva din virksomhet kan gjøre allerede nå, og hva er det som er lønnsomt?
Bygg- og eiendomssektoren kan blant annet energieffektivisere eksiterende bygg, rive mindre, velge materialer som gir lavere utslipp og ikke minst ombruke flere materialer.
For å gi dere et konkret tips til hvordan din virksomhet kan hensynta bærekraft, profitt og smidige løsninger på byggeplassen viser vi til Loopings sirkulære løsning for gjenbruksemballasje i form av modulcover.
Looping er et ypperlig eksempel på en kontraktspartner som bidrar til at din at din virksomhet har bærekraftige løsninger på byggeplassen, samtidig som Loopings tjenester er lønnsome, og praktiske for de som utfører arbeid på byggeplassen.
Looping er et gjenbruksselskap som designer, produserer og leverer gjenbruksemballasje i en sirkulær tjenestemodell.
Forretningskonseptet bidrar til at bruken av engangsplast i bygg- og anleggsbransjen går ned, ved at de erstatter engangsplast med gjenbruksemballasje.
Looping produserer emballasjen én gang, leier den ut og reparerer den hvis det trengs.
Det første produktet på markedet var modulcover, gjenbruksemballasje til moduler og brakker under transport og lagring. Nå lanseres flere gjenbruksemballasjealternativer til markedet, med formål om å eliminere all bruk av engangsplast på byggeplasser.
Erfaring med å spore modulcover har i tillegg gitt Looping et godt datagrunnlag til å utvikle en tjeneste som sørger for effektiv gjenbruk av emballasjen. Dette gir god kostnadsoversikt for bruken av modulcover og gir skadestatistikk så produktforbedringer kan bli utført løpende.
Med tilgang til miljøstatistikk, kan alle kunder få nødvendige tall og motivasjon til å ta vare på produktene så lenge som mulig.
Ved å sette et krav til avfallsfrie leveranser på byggeplass der det er mulig kan boligutvikleren spare både kostander og tid brukt på re-emballering og avfallshåndtering ved bruk av gjenbruksemballasje.
Basert på erfaring fra modulcover har Looping nå utviklet flere gjenbruksalternativer som kan redusere avfall fra alle ledd i BAE-næringen.
Nyhetsbrev om tidsaktuelle nyheter og artikler innen entreprise. Våre nyhetsbrev sendes ut p.t. én gang i måneden, og du kan når som helst melde deg av vårt nyhetsbrev.