Hva er «slakk» eller «flyt»?
Det er betegnet som fremdriftsfleksibilitet, «tid til overs» eller «tid å gå på».
Slakk er ikke regulert i standardkontraktene og spørsmål om eierskap til slakk er heller ikke direkte behandlet eller avklart i domstolene.
Betydning for entreprenøren?
For entreprenøren vil eierskap til slakken ha mest verdi for å håndtere fremdriftshindrende forhold som han selv har risikoen for, eksempelvis feilberegninger i hvor lang tid en aktivitet vil ta, sykdom blant ansatte, mindre effektiv fremdrift enn antatt eller vanskeligheter med eventuelle underentreprenører. I slike situasjoner må ofte entreprenøren igangsette forsering for å unngå dagsmulktskrav.
Slakken kan derfor fungere som et vern mot situasjoner som krever forsering, og som i verste fall kan føre til forsinkelse. Slik kan slakken også være et vern mot dagmulkt og eventuelle andre misligholdsanksjoner.
For entreprenøren kan eierskap til slakken med andre ord ha stor økonomisk og tidsmessig verdi. Den representerer et betydningsfullt ”sikkerhetsnett”.
Betydning for byggherren?
For byggherren vil slakken være hensiktsmessig fordi den kan øke mulighetene for rettidig levering slik at bygget eller anlegget kan tas i bruk som planlagt. En for sen levering kan føre til inntektstap på allerede inngåtte kontrakter for bruk av bygget eller anlegget. Det kan medføre store konsekvenser for en byggherre å måtte hefte for en leietaker står uten forretningslokaler grunnet forsinket ferdigstillelse av bygget. Det kan gi rom for å utføre tilleggsarbeid uten at dette påvirker ferdigstillelsen. Videre kan slakken avverge stridigheter rundt fristforlengelse, vederlagsjustering og dagmulktsanksjon.
Hvem eier slakken?
Det kan argumenteres for at entreprenøren eier slakk han selv har lagt inn/skapt. Dette gjelder derimot ikke gjelder fullt ut, i den forstand at entreprenøren må akseptere noe endrings-/tilleggsarbeid uten å ha krav på tidsforlengelse, så lenge det dreier seg om aktiviteter som ikke ligger innenfor det som er forventbart og innen for entreprenørens tålegrense.
Slakk byggherren har skapt gjennom negative endringer og/eller avbestillinger, eier byggherren. Det kan argumenteres for at det samme gjelder slakk som er skapt gjennom forhold innenfor byggherrens risikosfære, f eks kvalifisert forbedrede grunnforhold. Slakk byggherren eier gir derimot ikke rett til fristforkortelse.