Nyhetsbrev
Jussen påvirker liv og relasjoner. Nyhetsbrevet handler om privatrettslige utfordringer, som familie, skatt, hjem, arbeid, og ulykke/personskade.
Vi produserer jevnlig innhold for deg, i form av artikler, video og podkast.
Av: Codex Advokat
Gulating lagmannsrett avsa 15. mai 2023 en dom som gjaldt tvist om sluttoppgjør mellom Hoveveien Holding AS (byggherre) og O Torjussen & Sønner AS (OTS - entreprenør).
Etter en lukket anbudskonkurranse inngikk partene kontrakt 16. oktober 2020 med en kontraktsverdi på kr. 17.205.129 eks mva. Kontrakten var en totalentreprise basert på NS 8407 og gjaldt oppføring av et tilbygg i Hoveveien 9 i Sandnes.
Partene var uenig om hvilke krav som var avtalt knyttet til en seksjoneringsvegg mot eksisterende bygningsmasse, særskilt angående brannkravene (REI 120-M A2-s1, d0). Det ble derfor en uenighet om hvorvidt OTS hadde levert en kontraktsmessig ytelse eller ikke.
Det sentrale i saken var betydningen av et referat fra et avklaringsmøte gjennomført 19. mai 2020.
I referatet sto det at "Torjussen bekrefter at brannvegg REI 120 klasse A2-s1, d0 er medtatt i tilbudet". Spørsmålet var om dette skulle tolkes slik at de mer detaljerte kravene til seksjonsveggen i konkurransegrunnlaget ikke lenger var en del av «kontraktsgjenstanden», jf. NS 8407 pkt. 14, slik OTS hevdet.
Lagmannsretten viste til partenes kontrakt og tolkningsreglene i NS 8407 punkt 2.2 hvor det fremgikk at «dokumentene som inngår i kontrakten utfyller hverandre» og at ved motstrid gjelder «yngre foran eldre». Referatet fra avklaringsmøtet var således et «yngre» dokument med forrang foran konkurransegrunnlaget med de spesifiserte brannkravene. Lagmannsretten kom imidlertid til at det ikke forelå motstrid mellom dokumentene, og at referat derfor ikke medførte at partene hadde avtalt seg bort fra kravene til seksjoneringsvegen fastsatt i konkurransegrunnlaget.
Lagmannsretten mente at det ikke hadde avgjørende betydning at ikke alle elementene fra de avtalte spesifikasjonene av veggen ble gjentatt i referat fra avklaringsmøte og at partene derfor ikke hadde avtalt seg bort fra kravene til seksjoneringsvegen fastsatt i konkurransegrunnlaget.
På bakgrunn av ovennevnte momenter, konkluderte lagmannsretten med at det ikke forelå motstrid mellom referatet fra avklaringsmøtet, tilbudet og spesifikasjonene i forespørselen. Uteglemmelsen av enkelte brannkrav i notat fra avklaringsmøte var altså ikke alene tilstrekkelig for å hevde at partene hadde avtalt seg bort fra disse. Dette resulterte i at OTS ikke hadde levert en kontraktsmessig ytelse og ble dømt til å betale ekstrakostnadene som oppsto som følge av omprosjektering og alternativ utførelse.
Dommen illustrer hvilke momenter retten kan legge vekt på i vurderingen av om det foreligger motstrid mellom dokumenter eller ikke, og at dette beror på en konkret helhetsvurdering. Desto viktigere viser dommen hvor avgjørende det er å sikre formalitet og klarhet rundt eventuelle endringer samt å klargjøre om entreprenørens tilbudte løsning innebærer noen forbehold mot byggherrens løsning.
Advokat Eiendomsrett, entrepriserett og klima- og miljørett |
19.06.24
Høyesterett avsa nylig en avgjørelse i en sak om felleseieskifte, hvor mannen fikk holde en tilbakekjøpsrett utenfor på skiftet.
29.04.24
For arbeidslivet har Arbeidsmiljøloven egne regler som regulerer varsling, og det klare utgangspunktet er at alle ansatte har rett og krav på å kunne si ifra om kritikkverdige forhold knyttet til virksomheten der man jobber.
25.04.24
Foreløpig siste avgjørelse i en rekke saker om arbeidstakervernet er nylig avsagt av Borgarting lagmannsrett.